• Načítám...
>

Nejjedovatější šípové žáby jsou znovu v Zoo Praha

  • 30. srpna 2020,
  • 13:05,
  • PRAHA,
  • Markéta Frydrychová

Nevelké i zcela miniaturní, výjimečně zbarvené, mnohdy prudce jedovaté. Návštěvníci Zoo Praha budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si hned třicet druhů pralesniček neboli šípových žab. Nyní Zoo Praha přichází s ještě větším lákadlem, představí žabí "imitátory".

Reklama

Malé i 1,5 cm, k tomu krásně zbarvené, ale prudce jedovaté. Řeč je o pralesničkách neboli šípových žabkách, které jsou již podruhé k vidění v galerii Gočárovy domy v pražské Zoo.

"Oproti loňské, která představovala pralesničky obecně, tak tuto výstavu jsme zaměřili na to, abychom ukázali spoustu různých morfů, což jsou barevné variety v rámci jednoho druhu. Výstavu jsme stavěli tak, aby bylo vidět, jak se od sebe barevně liší," řekl Jan Thuma, chovatel pralesniček. 

Žabky pochází převážně ze Střední a Jižní Ameriky. K vidění budou také tzv. „imitátoři“ – pralesničky, které napodobují jiné, jedovatější druhy. 

"Máme tady i dva a hned i ty žáby, které napodobují. Pro srovnání tu jsou imitátoři a hned vedle nich je tu ta napodobovaná jedovatější žába. Ti imitátoři nejsou tak jedovatí, jako právě ten konkrétní druh, který napodobují," řekl Jan Thuma. 

Pralesničky jsou zvláštní také tím, že mají vyvinutou mateřskou a otcovskou péči. Podle kurátora obojživelníků a plazů je prý takový chov opravdu zdlouhavý.

"Jsou to malí tvorové se specifickými nároky, naštěstí máme chovatele, kteří to dokážou a jsou trošku piplaví. Přirovnal bych to k filatelii. V tom chovatelství, které má celou řadu různých forem starat se o šípové žabky, opatřovat jim krmení ve formě octových mušek a odchovávat po jednom mláďátka je prostě piplačka. Ten chov je momentálně zvládnutelný," řekl Petr Velenský, kurátor obojživelníků a plazů. 

Tyhle malé a barevné žabky si budete moci prohlédnout do konce října. Po celou dobu výstavy jsou pro návštěvníky připraveny komentované prohlídky za účasti odborníka. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu