• Načítám...
>

V pražských školách nebudou roušky povinné

  • 31. srpna 2020,
  • 15:37,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Se začátkem školního roku vcházejí v platnost také nová opatření v souvislosti s koronavirem. V pražských školách si boj proti tomuto viru budou koordinovat sami ředitelé. Oznámili to krajští hygienici. Děti navíc nebudou mít povinnost nosit ve školách plošně roušky. Hygienici dále ani nepočítají s uzavíráním školských zařízení v případě výskytu onemocnění.

Reklama

Roušky v pražských školách nebudou povinné. Vyplývá to z instrukcí, které v pondělí zaslali hygienici ředitelům základních škol. Na nich také bude, jak na školách přistoupí k řešení situace v souvislosti s koronavirem. Podle hygieniků má každá škola jiný režim, proto jsou veškeré instrukce pouze v rámci doporučení. 

"Ředitelé se musí dohodnout podle toho, o jakou školu se jedná, kolik má tříd, jaké má stavebně - technické uspořádání, kde má umístěnou jídelnu, jestli má děti nemocné, které jsou nějakým způsobem ohrožené. Potom se bude jednat s rodiči, aby děti vybavili dostatečným množstvím roušek a budou dbát na to, aby děti nosily roušky tak, jak je mají nosit," řekla Zdeňka Jágrová, ředitelka Krajské hygienické stanice hl. m. Prahy. 

Podle hygieniků nelze zaručit, že budou děti používat roušky správně. Nelze jim navíc přikázat, aby na chodbách měly roušky, ve třídách si je zase sundaly, cestou do jídelny zase nasadily, v jídelně zase sundaly a přitom je neztratily a podobně. Tato opatření si proto musejí školy koordinovat samy. Praha pak roušky poskytne všem letošním prvňákům. 

"Balíček, který standardně obsahuje pastelky a nějaké další věci, tak v letošním roce nově obsahuje také roušku. Rouška je velikosti M, takže je dětská, je látková, takže se dá znovu použít," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Podle vedení Prahy je navíc možné, že školy budou podle vývoje situace nařízení průběžně měnit. Vedení hygieny ale v souvislosti s koronavirem neuvažuje o případném uzavírání školských zařízení. 

"Nepočítáme v žádném případě s tím, že bychom zavírali školy, pavilony a tak dále. Vždy se to bude týkat toho konkrétního kolektivu, ve kterém se to onemocnění vyskytne. Vždy to bude záležet na místních podmínkách," řekla Zdeňka Jágrová. 

Do lavic prvního září zamíří více než čtrnáct tisíc prvňáčků. Už první den se budou řídit vnitřními opatřeními škol. V některých bude například moci s dítětem první den do třídy pouze jeden z rodičů. Některé školy pak mají nařízeny roušky ve společných prostorách. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu