• Načítám...
>

Národní muzeum zve do nejstarší egyptské říše

  • 1. září 2020,
  • 18:11,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Národní muzeum zve na unikátní výstavu. Zájemce provede nejstarší egyptskou říší a ukáže artefakty staré až pět tisíc let. Výstava Sluneční králové také seznámí návštěvníky s významnými objevy českých egyptologů v oblasti Abúsír. Expozici lze navštívit až do února příštího roku.

Reklama

Národní muzeum otevřelo zcela výjimečnou výstavu. Expozice Sluneční králové, která je přístupná od jednatřicátého srpna, návštěvníky provede nejstarším obdobím egyptské kultury. Kromě jiného také prezentuje významné objevy českých egyptologů v egyptském Abúsíru.

"Tolik předmětů ze staré, egyptské říše nebylo vystaveno ani v metropolitním muzeu. Některé z nich opustily egyptské území zcela poprvé a některé nebyly dokonce ani viděny návštěvníky. Je to proto, že v Egyptě byly uloženy v depozitářích. Důležité rovněž je, že výstava prezentuje úspěchy českých egyptologů v lokalitě Abúsír, kde dosáhli světových objevů a unikátů. I v tomto je tedy tato expozice výjimečná. Ukazuje českou stopu i v tak světovém oboru jako je egyptologie," upozornil Michal Lukeš, ředitel Národního muzea.

K vidění je na tři stovky vzácných exponátů. Do České republiky přicestovala zhruba devadesátka artefaktů přímo z Egypta, zbytek je zapůjčen z muzeí po celém světě. Unikátem jsou například královské sochy faraóna Raneferefa, rozsáhlý je i soubor soch z hrobek princezny Šertnebtej a písaře Nefera. Do starověkého Egypta vás pak přenese také opravdu povedená designová a audiovizuální část výstavy.

"Přímo vás vtáhne do starého Egypta, lokality Abúsír. Ať už prohlídkou chrámových chodeb nebo v simulovaném pyramidovém poli. Když hovoříme o slunečních králích, tak si musíme uvědomit, že jsou jedni z prvních stavitelů pyramid," dodal Michal Lukeš, ředitel Národního muzea.

Původně měla být výstava otevřena už na konce června, kvůli vývoji situace kolem koronaviru v Egyptě, ale nebylo možné převézt místní artefakty do republiky a výstava tak nabrala dvouměsíční zpoždění.

"Když jsme s egyptskou stranou jednali o posunu výstavy, tak jsme  zároveň vyjednali její prodloužení, a to o zhruba necelé dva měsíce.  Nyní čekáme nejen jakým způsobem se bude chovat virus Covid-19 během podzimu, ale hlavně jaká budou s tím související opatření v České republice. Tato výstava je hodně zaměřena na turisty a široko, daleko není jiná této podobná. Takže připravujeme informační a propagační kampaně i do okolních zemí a doufáme, že k nám cizinci budou moci jezdit," uzavřel  Michal Lukeš, ředitel Národního muzea.

Výstava potrvá až do sedmého února. Doprovázet ji bude také řada přednášek egyptologů. Program zájemci naleznou na stránkách národního muzea nebo na webu slunecnikralove.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu