• Načítám...
>

V Praze funguje více než 400 sirén

  • 2. září 2020,
  • 16:52,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V Praze funguje více než čtyři stovky sirén. Ty je potřeba pravidelně kontrolovat, a proto se tak děje jednou měsíčně. Tedy každou první středu v pravé poledne. Sirény slouží jako varování obyvatel při mimořádných událostech jako jsou například povodně.

Reklama

Ve středu, druhého září v poledne, se na celém území republiky opět rozezněly sirény. Uskutečnila se totiž pravidelná zkouška provozuschopnosti jednotného systému varování a vyrozumění. Známý zvuk sirén se rozezněl také v Praze, a to na celkem sto čtyřicet vteřin.

"Jedná se vždy o první středu v měsíci. Rozezní se vždy ve dvanáct hodin. Takto systém prověřujeme. Běžně ho používáme k varování obyvatelstva před hrozbou při nějaké mimořádné události. Nejčastěji se jedná o povodně, ale v milosti jsme systém použili například také při vzniku rychlé námrazy," upozornil Jakub Růžička, vedoucí Oddělení ochrany obyvatelstva HZS hl.města Prahy.

Zkouška sirén se koná na základě vyhlášky ministerstva vnitra, a to od října roku 2002. Systém je aktivován z Operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru hl. města Prahy. Že jde pouze o ověření provozuschopnosti hasiči veřejnost dodatečně informují za pomoci moderních sirén, které umí reprodukovat i verbální oznámení.

"Obecně to nazýváme jako koncové prvky varování a vyrozumění. Využíváme tři typy. Rotační sirény, které umí reprodukovat pouze varovný signál. Pak máme moderní, elektronické sirény, které umí reprodukovat i verbální informaci. Třetí kategorie jsou místní, informační systémy. V současné době hlavní město pokrývá 420 koncových prvků. Je to přibližně půl na půl. Polovina z nich je moderních, elektronických sirén a druhá, necelá polovina je rotační systém a pak tu jsou čtyři místní informační systémy," doplnil Jakub Růžička, vedoucí Oddělení ochrany obyvatelstva HZS hl.města Prahy.

Jednotný systém varování a vyrozumění lze použít i v rámci významných státních událostí, svátků a pietních aktů. Hlavní město Praha například systém nedávno využilo v rámci připomenutí osudu Milady Horákové a vykonstruovaných soudních procesů, které ji nakonec stály život.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu