• Načítám...
>

Trojský zámek prezentuje sochy Jana Kováříka

  • 2. září 2020,
  • 20:05,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pokud vás zajímá současné umění, určitě stojí za pozornost sochy Jana Kováříka. Výstavu tohoto autora můžete až do prvního listopadového dne navštívit v Trojském zámku. Čekají vás sochy, které mají biologický rodokmen a mnoho barev.

Reklama

Pražský ateliér Jana Kováříka je plný jeho soch a najdeme tu také mnoho modelů. Třeba i ten Marie Terezie. To je socha, na které právě pracuje. V říjnu bude pomník jediné ženy na českém trůně odhalen v Praze 6.

"Nyní už je to v té lepší fázi, kdy máme vydusáno tělo. Ale ještě musíme chvíli počkat, aby materiál vyzrál a až pak budeme dávat dolů formu. Takže chvilka napětí, a poté ještě spousta dokončovacích prací," popsal Jan Kovářík, sochař.

Zatímco Marii Terezii Jana Kováříka si budete moci prohlédnout až za několik týdnů, tvorbu tohoto sochaře si můžete prohlédnout už nyní, a to v Trojském zámku. Výstava nese název COLORBOND.

"Návštěvníci zde uvidí mé práce za posledních patnáct let. Nejedná se o retrospektivu, ale o výběr prací. Colorbond znamená vazba k barvě nebo vazba s barvou a jak tento název napovídá, tak se jedná o abstraktnější tvary, které rád barevně pojednávám. Zblízka uvidíte nějaký detailnější povrch, ale z dálky je to pro vás celý, homogenní tvar," konkretizoval Jan Kovářík, sochař.

Jedno ze známých děl autora, které na výstavě můžete vidět je Infantila. 160 centimetrů vysoká socha z roku 2011.

"Jedná se v podstatě o takovou biomorfní věc, která je pokreslena deseti tisíci kytičkami. Ty uvidíte až při pohledu zblízka," konstatoval  Jan Kovářík, sochař.

Nejen květiny na této soše, ale i tvorba Jana Kováříka je hodně inspirována přírodou a jejími tvary.

"Ano. Moje tvorba vychází hodně z přírody. Je hodně abstraktní, ale díky poznatkům  přírody," doplnil  Jan Kovářík, sochař.

Výstavu Jana Kováříka můžete v Trojském zámku navštívit až do 1. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu