• Načítám...
>

Policejní pes je nepostradatelným parťákem

  • 3. září 2020,
  • 21:22,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Služební pes je nepostradatelným parťákem útvarů Policie ČR. Co vše musí psovod absolvovat, a jak probíhá trénink, jsme natočili během výcviku v Tuchoměřicích u Prahy.

Reklama

Služební pes je nepostradatelným členem útvarů Policie ČR. Než je však tento čtyřnohý parťák připraven zasáhnout v reálné akci, musí projít přísným a náročným výcvikem. Ten začíná už od štěněte.

" Výcvik je nekonečná záležitost. Začínáme od štěňátek kdy je pes vlastně  neustále cvičen až do vyřazení ze služby. Do potřebné úrovně se dostane až tak ve třech letech věku, ale naše předpisy umožňují, že již od osmnácti měsíců může mít kategorii danou. Preferujeme samozřejmě ovčácká plemena, a to německého nebo belgického ovčáka," uvedl Martin Chroumal, vedoucí oddělení služební kynologie Policie ČR.

 Nejdůležitější je nácvik poslušnosti základních povelů. Postupně se přidávají náročnější úkoly a situace, se kterými se policisté běžně setkávají. 

"Pes funguje na odměny a musí ho výcvik bavit. Pak výcvik berou s radostí. Všechny výcviky samozřejmě směřujeme k tomu, aby psi nebyli zraněni," upozornil Martin Chroumal, vedoucí oddělení služební kynologie Policie ČR.

Nejčastěji jsou policejní psi využíváni při pátrání po pachatelích v těžko dostupném nebo nepřehledném terénu. 

"Ideálním příkladem je použití psa na vyhledávání osoby v objektu. Pes za pomoci čenichu dovede velice rychle nebezpečného pachatele nejen označit, ale i zneškodnit. Nehledě k tomu, že v podobných případech pes nahrazuje policistu. Pokud by tam tedy měl být nebezpečný pachatel, tak pes předchází jakémukoli zranění nebo úrazu policisty," popsal Martin Chroumal, vedoucí oddělení služební kynologie Policie ČR.

Zájemci, kteří by se chtěli stát psovody se nejprve musí přihlásit k Polici ČR. Po absolvování základního výcviku se pak mohou přihlásit k tomuto útvaru, kde musí projít náročnými psychickými testy. Psovod musí být totiž velmi zralá, vyrovnaná a sebevědomá osobnost. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu