• Načítám...
>

Botanická zahrada představí nejkrásnější bonsaje

  • 15. září 2020,
  • 14:11,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Bonsaje v srdci Evropy. Tak se jmenuje nová výstava v Botanické zahradě Praha, která se návštěvníkům otevře od 2. října. Nebude chybět pestrý program, který představí to nejlepší z japonské kultury.

Reklama

Od 2. do 11. října si Botanická zahrada Praha pro své návštěvníky připravila výstavu bonsají. Zájemci budou mít možnost poprvé obdivovat nejlepší exempláře, nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Začátečníci se také dozví jak správně pěstovat a tvarovat tyto zajímavé dřeviny.

"Určitě budou vystaveny stromy, které byly v loňském roce na výstavě Trienale v polských Wojslawicích. Dále naše sbírkové stromy, které byly dovezeny z Číny a jsou už přes sto let staré. Budeme představovat naše sbírkové kusy od botanické zahrady, dále kusy od nejlepších českých pěstitelů. Otázkou je, zda se nám sem podaří dostat bonsaje ze Slovenska a Německa, které jsou samozřejmě domluvené," popsal Miroslav Horský, kurátor výstavy bonsají.

 Počátky pěstování bonsají sahají až do starověké Číny. V 6. století tato tradice proniká i do Japonska a dalších asijských zemí. 

"To umění je velice staré. Pochází z Číny. Prvotní impulsem bylo to, že když onemocněl panovník a nemohl do přírody, tak mu byla příroda přinesena k loži. Rozšířilo se to přes do Koreu do Japonska. Japonci bonsajím dali určité tvary, formy, které jsou přesně pojmenované. Odtud se pak bonsaje šířily i dále do světa," uvedl  Miroslav Horský, kurátor výstavy bonsají.

Expozice bude připravena v Japonské zahradě, kde se bude konat také doprovodný program. Během víkendu 3. - 4. října si děti i dospělí mohou například vyzkoušet tradiční čajový obřad, skládání origami, výrobu štětců z bambusu nebo ochutnat japonské speciality. 

"O víkendu zde bude bohatý doprovodný program. Lze očekávat ukázku bojového umění, degustaci japonských jídel, demonstraci tvarování bonsají," doplnil Miroslav Horský, kurátor výstavy bonsají.

Novinkou letošního ročníku je také možnost zakoupit si vybrané exponáty po skončení výstavy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu