• Načítám...
>

Praha zakáže herní automaty

  • 15. září 2020,
  • 20:30,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hracím automatům v hlavním městě odzvonilo. Pražští zastupitelé na svém jednání schválili zákaz takzvaných technických her. V některých městských částech ale budou dál kasina otevřena. Bude tam ale jen takzvaná "živá hra". To je například ruleta, poker nebo Black Jack.

Reklama

Pražští zastupitelé na svém jednání schválili vyhlášku o hazardu. Ta spočívá v tom, že budou úplně zakázány takzvané technické hry, těmi jsou například hrací automaty nebo elektromechanická ruleta. V šestnácti městských částech, které si nezvolily nulovou toleranci hazardu, budou povolena kasina s takzvanou živou hrou. Těmi jsou například ruleta, poker nebo Black Jack.

"Vyhláška povede k omezení hazardu v Praze a to je podle mého názoru velmi důležité. Co je důležité v této konkrétní změně je to, že dojde k omezení tzv. technických her. To vidím jako jeden z největších problémů, kdy automaty a tzv. technické hry způsobují opravdu veliké sociální problémy a vedou často k rodinným tragédiím, kdy u automatu otec utratí a prohraje svojí výplatu a rodina padá na sociální dno," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu. 

I když nakonec vyhlášku o hazardu podpořila i řada opozičních zastupitelů, má opozice k vyhlášce mnoho výhrad.

"My si myslíme, že ta vyhláška nesplní to zadání a ten cíl. Cíl je snížit množství kasín a heren, na kterých je možné v Praze hrát a to z toho současného počtu 101. Takhle jsem pochopil, že se připravuje ta vyhláška. Nikoli jako převlečená prohibice, která způsobí přesun těch lidí na jiný druh hazardu (online), nebo se pár kilometrů přesunou za hranici Prahy. To si myslím, že cílem není," řekl Patrik Nacher, předseda zastupitelského klubu. 

"Pro mě bohužel ta vyhláška nepřináší nic nového, protože herny v obytné zástavbě nám vadí, to se ví dlouhodobě a tato vyhláška je sice likviduje v obytné zástavbě, ale v případě těch živých her a kasín se může stát, že v těch 16 městských částech mohou ta kasína růst jako houby po dešti. Dále to neřeší to, že z toho hazardu a technických her se lidé přesouvají do jiných forem hazardu, to znamená, že jsou různé aplikace v mobilních telefonech," řekl Tomáš Portlík, místopředseda zastupitelského klubu. 

Příjmy hlavního města z hazardu byly v loňském roce více než 769 milionů korun. Kvůli omezí hazardních her tak přijde hlavní město, ale i městské části a sportovní kluby o stovky milionů.

"Předtím, než jsme tuto vyhlášku podpořili, tak nás náměstek pro ekonomiku pan Vyhnánek ubezpečil, že je schopen výpadek, který způsobí určité ztráty v rozpočtu zvláště MČ, nahradit. Před hlasováním zaznělo jasné slovo, že město počítá s tímto výpadkem a Mřekl Jiří Pospíšil. 

Vyhláška bude v účinnosti od ledna, automaty by pak definitivně měli z Prahy zmizet do tří let, podle toho jak jim budou končit licence.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu