• Načítám...
>

Kryt Bezovka vás zavede do doby studené války

  • 16. září 2020,
  • 14:52,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Na území Prahy je několik podzemních krytů, které jsou přístupné i veřejnosti. My se tentokrát společně vydáme do sítě chodeb a tunelů toho největšího, protiatomového krytu, který se nachází pod Parukářkou na pražském Žižkově. Ani zde nechybí expozice, která vám přiblíží důležité události minulého století.

Reklama

Podzemní komplex Bezovka vznikl v letech 1950 až 1955, a to v období studené války, kdy se očekával atomový útok. Měl ochránit až 5000 osob po dobu 72 hodin. V současné době slouží stále k ochraně obyvatelstva v nouzových situacích s tím, že pojme dva a půl tisíce lidí. Komplex je vybaven vlastním zdrojem elektřiny, vody a vzduchotechnikou.

"Lidé zde samozřejmě nemohli čekat moc pohodlí. Je to tak, že tady měli pouze přečkat  přímý, zničující účinek atomové exploze, tlakovou a tepelnou vlnu. Po třech až čtyřech dnech by za pomoci ochranných pomůcek byli evakuováni. Kryt je rozdělen na několik sekcí a každá z nich má vlastní vzduchotechnickou strojovnu. Vzduch by se bral zvenčí, protože ho lze očistit od radioaktivního spadu za pomoci filtru," popsal Igor Gálik, kurátor expozic.

Bunkr byl vyhlouben za pomoci těžké techniky do skály. Je ze železobetonové konstrukce, která místy dosahuje tloušťky až tří metrů. Do podzemních prostor se dá vstoupit pěti vchody.

"Nejhlubší část krytu je šestnáct metrů pod povrchem. U vstupu jsou čtyřtunové tlakové uzávěry. To jsou vrata, která mají zabránit vniknutí tlakové vlny. Chodby jsou záměrně lomené, aby  došlo k prolomení tlakové vlny, kdyby se dostala dovnitř," konkretizoval Igor Gálik, kurátor expozic.

Pro návštěvníky je zde k vidění i expozice, která přibližuje studenou válku a život v tehdejším Československu od konce 40. až do konce 80. let dvacátého století.

"Hlavně tedy s důrazem na tématiku civilní ochrany, atomové války, chemických zbraní a ochrany proti nim jako jsou obleky, lékárničky, výstroj a výzbroj bývalé Československé lidové armády. Na fotografiích jsou samozřejmě důležité historické milníky dějin. Taktéž tady máme zajímavosti jako je model pomníku Stalina, který stál na Letné," upozornil Igor Gálik, kurátor expozic.

Základní prohlídka trvá 50 minut s tím, že se dá prodloužit o novodobější dějiny Československa či o praktické ukázky dobových zbraní. Vzhledem k vládním nařízením, spojeným s koronavirovou pandémií, jsou tyto prostory přístupné veřejnosti jednou týdně s omezeným počtem osob. Více informací naleznou zájemci na webových stránkách bunkr-bezovka.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu