• Načítám...
>

Už posedmé proběhl festival Čtení ve vlaku

  • 18. září 2020,
  • 7:58,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Už posedmé se uskutečnil festival Čtení ve vlaku. Tentokrát kvůli koronavirovým opatřením byl jiný než v předchozích letech. Spisovatelé totiž nečetli své knihy a povídky přímo ve vlaku, ale na Hlavním nádraží. Kromě čtení nechyběla ani diskuze s autory o jejich tvorbě.

Reklama

Cestující, ale i návštěvníci knihkupectví Luxor na Hlavním nádraží měli jedinečnou příležitost se zúčastnit festivalu: Čtení ve vlaku. A mohli se tak potkat se známými spisovateli. I když letošní ročník byl trochy jiný než ty předchozí.

"Čtení ve vlaku je festival, který se letošním rokem koná již posedmé, pořádá ho škola Akademie Michael a VŠKK. Každým rokem jsme ten festival pořádali ve vlacích, v letošním roce čtou spisovatelé zde v Luxoru a probíhá zde i beseda těchto spisovatelů," řekla Monika Hrubešová, ředitelka SŠ a VOŠ Michael. 

Spisovatelé četli na Hlavním nádraží převážně svoje knižní novinky, někteří ale dali přednost i osvědčeným starším titulům.

"Četlo se mi výrazně lépe, neboť jsem nebyl rušen hlášeními stanice Praha - Vršovice, příští stanice Praha - Modřany nebo tak. Podmínky byly nesrovnatelně lepší. Sluší se, aby autoři četli z nových věcí, takže jsem vzal svůj nejnovější román Převážně zdvořilý Leopold a aby to bylo z kontextu srozumitelné, tak jsem přečetl úvodní kapitolu," řekl Michal Viewegh, spisovatel. 

"Já jsem původně chtěl číst rukopis nové knihy, ale když jsem slyšel Michala Viewegha přede mnou s pasáží o celulitidě, tak jsem si říkal, že bych se opakoval, protože tam mám takovou podobnou pasáž o dámských zadcích. Nakonec jsem četl ze své prvotiny Hod mrtvou labutí - jen začátek," řekl Ondřej Hübl, spisovatel. 

"Četla jsem ze své knížky Šalina do stanice touha a vybrala jsem si takový úryvek, který podle mého názoru nejlépe vystihuje ten humor, který v té knížce je," řekla Iva Hadj Moussa, spisovatelka. 

"Četl jsem ze sborníku Za oknem, kam jsem přispěl také povídkou, což je kniha, kterou Aleš Palán vymyslel jako podporu knihkupcům, protože v době covidové epidemie je nám spisovatelům i knihkupcům špatně, protože se málo prodávají knížky," řekl Petr Stančík, spisovatel. 

V rámci odpoledne byla vyhlášena i literární cena Alexandry Berkové. A za své literární dílo bylo odměněno několik studentů základních škol a gymnázií. Se svojí povídkou zvítězila studentka neratovického gymnázia Alexandra Havlíčková.

"Píšu ráda. Dříve jsem psala hodně a teď právě moc ne, tak mám aspoň motivaci se k tomu vrátit, že to není tak špatné se mnou," řekla Alexandra Havlíčková, vítězka literární soutěže. 

Celé odpoledne pak ukončila debata spisovatelů, ve které prozradili třeba i to, že současná pandemie koronaviru je pro ně i jakousi inspirací v jejich tvorbě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu