• Načítám...
>

Febiofest 2020 byl zahájen

  • 18. září 2020,
  • 22:21,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Netradičně, až v půlce září, byl zahájen Mezinárodní filmový festival Praha Febiofest 2020. I když bude kvůli koronaviru letošní ročník značně omezen, návštěvníci se mohou těšit na řadu zajímavých filmů. Na červeném koberci se během úvodního večera představila řada osobností, které se těšili na předpremiéru filmu Karel.

Reklama

Desítky vážených hostů a předpremiéra filmu Karel, o životě Karla Gotta. Tak byl zahájen 27. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha-Febiofest 2020.

A jaký by měl být, podle jeho prezidenta Fero Feniče, letošní ročník tohoto festivalu?

"Přál bych si, aby byl antibiotikem na koronavirus a Viagrou na dobrou náladu, a to nejen po dobu festivalu, ale i v blízké budoucnosti. Myslím si totiž, že nás nečekají lehké dny," uvedl Fero Fenič, prezident festivalu Febiofest.

Cenu Febiofestu s názvem Kristián si za celoživotní dílo odnesla herečka Iva Janžurová.

"Bohužel už mě čekají jen ceny za celoživotní práci. Já vždy říkám, že mám raději ceny za konkrétní výkony. Letos mě to při Českých lvech nevyšlo, tak jsem dostala alespoň tuto krásnou cenu. Samozřejmě, že si toho velice vážím. Ačkoli se tato událost odložila, měla se odehrát už na jaře, tak se přeci jen dnes uskutečnila a to je fajn," konstatovala Iva Janžurová, herečka.

V jedné ze soutěžních porot zasedne i herečka Dana Morávková, která na zahájení také nemohla chybět.

"Filmy miluji. Jsem filmová a divadelní herečka. Určitě nebudu nikomu nadržovat ani nebudu na nikoho přísná. Jsem moc ráda, že se v dnešní době točí filmy, a že se na ně seženou peníze," uvedla Dana Morávková, herečka a porotkyně.

Festival se mohl uskutečnit díky podpoře Ministerstva kultury ČR a Hlavního města Praha.

"Je doba, kdy se musíme snažit zabránit tomu, abychom přišli o to, co jsme zde léta budovali. Ať to jsou kulturní instituce, festivaly, a tak podobně. Je to takový test a součástí toho testu je to, abychom udrželi kulturu," zdůraznil Lubomír Zaorálek, ministr kultury.

"Febiofest je jedna z nejdůležitějších kulturních akcí v Praze. V této době kdy nejen Praha, ale i celá Česká republika žije koronavirem, a s ním souvisejícími nepříjemnými opatřeními, které jsou nejen v kulturních zařízeních, ale i v celé společnosti, tak je o to více důležité, že Febiofest je," doplnil Jan Wolf, předseda výboru pro kulturu ZHMP.

Febiofest potrvá v hlavním městě až do 25 září a návštěvníci se mohou těšit na několik desítek nezapomenutelných projekcí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu