• Načítám...
>

Kraj spustil participativní rozpočet na rok 2021

  • 22. září 2020,
  • 15:04,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Středočeský kraj schválil participativní rozpočet na rok 2021. Projekty bude možné podávat už od 1. listopadu tohoto roku. I tentokrát bude k dispozici 50 milionů korun.

Reklama

V prvním ročníku participativního rozpočtu Středočeského kraje se přihlásilo 164 projektů z toho 126 splnilo formální požadavky. Celkem pro ně hlasovalo 28 182 lidí. Vzhledem k vysokému zájmu a příznivým ohlasům schválil kraj participativní rozpočet i na rok 2021. Na realizaci projektů bude i tentokrát vyčleněno 50 milionů korun.

"Předpokládáme, že projektů bude letos mnohem více, takže to konkurenční prostředí bude mnohem těžší, ale snad o to kvalitnější projekty pak vítězí," konstatovala Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Od 1. listopadu do 31. ledna příštího roku mohou své návrhy projektů podávat občané, spolky, ale také neziskové či příspěvkové organizace se sídlem ve Středočeském kraji. I v druhém ročníku budou projekty rozděleny do tří podskupin, a to podle počtu obyvatel v obci. Podle toho bude také určena výše dotace. 

"Vstupujeme do první fáze. Do poloviny nebo konce listopadu se posílají projekty. Pak nastává  fáze kdy se návrhy vyhodnocují. Následuje setkání s jejich autory a diskuse nad  předloženými projekty. Na konci je pak samotné hlasování," popsala Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

K důležité změně došlo u systému, který eviduje hlasování. Ten je nově propojen s centrálním systémem evidence.

"Systém je navázán na centrální evidenci obyvatel. Takže se nám automaticky vyhodnocuje, zda je dotyčný člověk Středočech či nikoli a vylučuje to ty, kdo ze Středních Čech nejsou. Takže jsme se snažili ještě zmenšit procento rizikovosti, že někdo hlasuje a není Středočech," upozornila Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Podrobné informace týkající se podmínek pro přihlášení projektu a hlasování, naleznou zájemci na webových stránkách Středočeského kraje.   

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu