• Načítám...
>

Nejlepší návrháři oblékli panenky

  • 22. září 2020,
  • 15:19,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Ti nejlepší čeští a slovenští návrháři oblékli panenky Barbie do svých šatů. Ty teď můžete obdivovat v Pasáži českého designu. Tato malá umělecká dílka budou vydraženy a výtěžek pomůže dobré věci.

Reklama

V Pasáži českého designu v budově České národní banky v Praze najdete výstavu panenek Barbie. Jedná se o charitativní akci Helping Dolls, která už pátým rok pomáhá Klokánkům a rodinám v nouzi. Panenky nejprve nejlepší čeští a slovenští návrháři kompletně odstrojili a pak jim navrhli a ušili šaty, které by byly ozdobou každé společenské události.

"Dovolím si říci, že s každým novým rokem panenky stoupají nejen na hodnotě, ale i po vizuální stránce. Designéři, kteří vytvářejí tato díla, se snaží zaujmout, a proto zde máme třeba panenku coby motýla, nebo panenku s nádherným perlovým diadémem. A pod kopulí je zlatá Madona od Přemka Hytycha, nejlepšího designéra, aranžéra a hlavně floristy. Tato panenka je oplátovaná zlatem. Jsou tam vzácné indické máky a motýli," popsal upozornil František Anděl, zakladatel Helping Dolls.

Cena panenek se tak pohybuje v řádek desítek až stovek tisíc. Nejvzácnějším kouskem je celoporcelánová panenka. Její hodnota je více než čtvrt milionu.

"Máme zde dokonce jednu porcelánovou, ručně vyráběnou panenku, jejíž šaty jsou z recyklovaného materiálu.  Je od ruské designérky Iriny Lumiere," upozornil František Anděl, zakladatel Helping Dolls.

Panenky přišli obdivovat i známé osobnosti. Mezi nimi například Bára Kodetová nebo Sandra Pogodová.

"Jsou nádherné. A jak to, že nebyly tak hezké panenky, když jsem byla dítě? To mě mrzí, protože jsem si s nimi v dětství hodně hrála," konstatovala Sandra Pogodová, herečka.

"Ty panenky jsou velmi krásné. To můžete vidět sami. Každá z nich je originál. Sami už máme doma dvě panenky z minulého roku a mě moc těší, že mohu Klokánku přispět také nějakou pomocí," doplnila Barbora Kodetová, herečka.

Panenky budou v Pasáži českého designu vystaveny zhruba do 20. listopadu. A pak budou během slavnostního večera vydraženy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu