• Načítám...
>

Febiofest zavzpomínal na Jiřího Menzela

  • 23. září 2020,
  • 8:16,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Festival Febiofest nezapomněl vyzdvihnout i osobnost českého oskarového režiséra Jiřího Menzela. V souvislosti s jeho nedávným úmrtím, zařadili organizátoři festivalu do doprovodného programu tři jeho filmy. Skřivánci na niti, Rozmarné léto a Ostře sledované vlaky. Lidé měli také možnost debatovat o osobnosti Jiřího Menzela s jeho kolegy z režisérské branže.

Reklama

V rámci letošního ročníku festivalu Febiofest se nezapomnělo na osobnost Jiřího Menzela. V souvislosti s jeho nedávným úmrtím zařadili organizátoři do programu hned tři večery věnované jeho filmům. Zájemci mohli přijít na promítání Skřivánků na niti, Rozmarného léta nebo Ostře sledovaných vlaků. V rámci projekce Menzelových, divácky velmi oblíbených filmů, pak festival nabídl návštěvníkům možnost zúčastnit se také debat s Menzelovými kolegy z branže. 

"Promítneme, v rámci pocty panu režisérovi Jiřímu Menzelovi, tři filmy. Dnes začínáme  Skřivánky na niti. Ti, kteří se zúčastnili, měli možnost pohovořit s kolegy Jiřího Menzela. Zeptat se na to, jaký byl nejen jako režisér, ale i jako člověk," upozornila Helena Váňová, tisková mluvčí Febiofestu.

Film Skřivánci na niti natočil Jiří Menzel v roce 1969 na motivy povídek spisovatele Bohumila Hrabala s názvem Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet. Děj filmu se odehrává v kladenských ocelárnách, kam byli posláni na brigádu političtí provinilci proti režimu. Protože film odkrýval skutečnosti padesátých let, skončil na dvacet let v trezoru. Film si mohli zájemci užít v rámci doprovodného programu festivalu. 

"Vzhledem k tomu, že pan Jiří Menzel zesnul v době, kdy už byl program hotový, zařadili jsme tyto filmy do doprovodného programu. Nepromítáme je tedy ve Slovanském domě, kde je většina našich projekcí, ale v Zahradách Savarin," doplnila  Helena Váňová, tisková mluvčí Febiofestu.

Jiří Menzel patří mezi světově nejuznávanější české filmové režiséry. Společně s Milošem Formanem, Věrou Chytilovou, Janem Němcem nebo Ivanem Passerem se řadí k takzvané Československé nové vlně, tedy generaci režisérů, která začala tvořit v druhé polovině šedesátých let. Jiří Menzel zemřel pátého září ve věku 82 let. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu