• Načítám...
>

Praha udělovala čestná občanství

  • 23. září 2020,
  • 22:37,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V Brožíkově sále Staroměstské radnice byli oceněni čestným občanstvím a medailí hl. m. Prahy lidé, kteří svým celoživotním přínosem dělají dobré jméno Praze. Mezi nimi byli například kulturní mecenáška Meda Mládková či manželé Hana a Dalimil Dvořákovi, kteří se podíleli na vývoji antivirotik, dnes využívaných při léčbě HIV a AIDS.

Reklama

Primátor hlavního města Zdeněk Hřib předal v Brožíkově sále Staroměstské radnice čestné občanství lidem, kteří svým celoživotním přínosem dělají dobré jméno Praze. Jednou z oceněných byla i Meda Mládková, známá kulturní mecenáška a zakladatelka Musea Kampa, která nedávno oslavila 101 let. Cenu v jejím zastoupení převzal Jiří Pospíšil, správce Nadace Jana a Medy Mládkových. 

"Meda během života mnohokrát pochybovala. Přemýšlela, jestli to, co dělá má smysl. Jestli to lidé ocení, jestli pochopí proč to dělá pro českou kulturu. A teď vidí ve svém věku, že to lidé oceňují. Že normální lidé chodí do muzea. Mají ji rádi. A že ji vyznamenalo i hlavní město Praha. Takže velká radost," konstatoval Jiří Pospíšil, správce Nadace Jana a Medy Mládkových.

Čestné občanství taktéž obdrželi genmjr. Miloslav Masopust, který je válečným veteránem z druhé světové války a manželé Hana a Dalimil Dvořákovi, kteří se jako členové týmu profesora Antonína Holého podíleli na vývoji antivirotik, dnes využívaných při léčbě HIV a AIDS. Společně založili Nadaci Experientia, která podporuje mladé vědce.

"Máme radost z řady stipendistů, které jsme vyslali na zahraniční stáže, a kteří se zase vrací do České republiky a zakládají vědecké skupiny," uvedla  Hana Dvořáková, chemička, filantropka.

Stříbrnou medailí hl. m. Prahy byl oceněn molekulární epidemiolog a genetik Radim Šrám, který se celý svůj profesní život zabýval výzkumem vlivu ovzduší na zdraví a stále se tomuto tématu aktivně věnuje. 

Bronzovou medaili převzala z ruku primátora kronikářka a autorka několika knih přibližující historii a současnost Hostivaře Marie Zdeňková, která také napsala knihu o významném státníkovi a rodákovi Prahy 15 Antonínu Švehlovi. 

"Mám obrovskou radost. Nejsem zvyklá na tak velká ocenění," řekla Marie Zdeňková, kronikářka a autorka knih.

Od roku 1990 udělilo hlavní město čestné občanství šesti desítkám osobností, mimo jiné Zdeňku Svěrákovi, Jiřímu Suchému, Daně Zátopkové, Nicholasi Wintonovi, Miloši Formanovi nebo Jiřímu Menzelovi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu