• Načítám...
>

PVK kontrolují vodovodní síť za pomoci satelitu

  • 25. září 2020,
  • 16:49,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pražské vodovody a kanalizace začaly k vyhledávání skrytých úniků z vodovodní sítě používat unikátní technologii za pomoci satelitu. Pracuje na stejném principu jako při hledání vody na Marsu.

Reklama

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří dlouhodobě eliminovat únik vody z vodovodního potrubí. Od roku 1996, kdy činily ztráty přes 43 procent, se je podařilo snížit na historické minimum 12,5 procenta. Vzhledem k tomu, že vodovodní síť na území hlavního města je různorodá, pracovníci využívají hned několik sofistikovaných technologií.

"To hlavní je elektroakustická báze. Pokud ale nemůžeme tuto technologii využívat v plném rozsahu, tak máme také doplňkové technologie. Ať už je to vyhledávání úniku za pomoci formovacího plynu nebo inspekční kamerou," popsal Jaroslav Louda, vedoucí střediska diagnostiky vodovodních sítí.

Pod povrchem metropole se nachází téměř 4,5 tisíce kilometrů vodovodní sítě včetně přípojek. Nejhůř jsou na tom ty, které byly budovány v 70. a 80. letech minulého století, a to převážně na sídlištích. 

"My jsme museli povinně, jako bývalé Československo, používat polskou litinu, která byla velmi nekvalitní," vysvětlil Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK.

K výraznému snížení úniku vody by měla přispět i nová, unikátní technologie. Jedná se o satelitní, dálkový průzkum Země. Pracuje na stejném principu jako při hledání vody na Marsu. Systém je funkční za každého počasí. Radarové odrazy pronikají do hloubky až tří metrů (záleží na typu povrchu). Senzory dokáží rozlišit i to, zda  se jedná o povrchovou, odpadní či pitnou vodu. 

"Na jaře jsme odstartovali pilotní projekt, kdy jsme nasnímali zhruba pět set kilometrů sítě mezi Novým Městem a čtvrtí Pankrác. Úspěch to byl značný. Bylo označeno pětačtyřicet lokací, kde by mohl být potenciální únik vody. Šestadvacet z nich naši pátrači potvrdili a tu havárii jsme opravili," popsal Jaroslav Louda, vedoucí střediska diagnostiky vodovodních sítí.

Další snímkování vodovodní sítě je naplánováno na podzim tohoto roku.  Dvakrát se uskuteční i v příštím roce.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu