• Načítám...
>

Hasičům pomáhá magistrát i městské části

  • 24. září 2020,
  • 15:36,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hasičská technika musí splňovat ty nejpřísnější požadavky. Musí být stoprocentně spolehlivá a účinná. Při pořizování nové techniky pomáhá hasičům i pražský Magistrát nebo jednotlivé městské části. Praha 2 letos třeba pomohla koupit motorový člun.

Reklama

Hasičská technika není levnou záležitostí, i proto pražští hasiči spolupracují při pořízení výzbroje a výstroje s magistrátem a městskými částmi. Výpomoc ale probíhá i jinými formami.

"Řada objektů hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy je v majetku města a magistrát do těchto svých objektů dává peníze na jejich udržování a opravu. Vedle toho nám magistrát přispívá na pořízení naší techniky, zejména té speciální, zásahové," řekl Luděk Prudil, ředitel HZS hl. m. Prahy. 

Letos z peněz z magistrátu hasiči pořídí dva třicetimetrové automobilové žebříky. S financemi na nákup techniky pomáhají pravidelně i městské části.

"Samozřejmě závisí na tom, jak takzvaně bohatá je ta MČ. Nejlepší spolupráci máme s Prahou 1, která nám přispívá v rozmezí půl milionu až milion, podle aktuální situace každý rok, na pořízení některých specifických prostředků, pro vybavení hasičských jednotek," řekl Luděk Prudil. 

Finančním příspěvkem nedávno hasičům pomohla i Praha 2.

"V letošním roce jsme přispěli finančním příspěvkem ve výši 66 tisíc korun na účelový dar a to pořízení motorového člunu pro záchranu osob a majetku na toku Vltavy a případně rozvodněného Botiče," řekl Michal Zuna, radní MČ Praha 2. 

Životnost hasičské techniky není příliš dlouhá. Protože hasiči potřebují to nejlepší a nejmodernější vybavení a maximální spolehlivost.

"Tam vyplývá z předpisů, že ta základní technika, prvovýjezdové cisterny, by měla být ve stáří do 7 let a ta speciální technika se stářím do 15 let," řekl Luděk Prudil. 

Přesto najdeme v garážích pražských hasičů i vozy, které bychom mohli zařadit mezi veterány.

"Mezi takové prostředky můžeme zařadit automobilový jeřáb, který máme ve výbavě, ale on více stojí než jezdí, protože jeho stáří je 24 let a už opravdu nevyhovuje našim podmínkám," řekl Luděk Prudil. 

Při koupi nové techniky dbají hasiči třeba i na minimalizování provozních nákladů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu