• Načítám...
>

V Paláci Kinských vystavují Rembrandta

  • 24. září 2020,
  • 17:42,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Výstavní událost roku, tak by se dala výstižně pojmenovat nová, dlouho očekávaná výstava v Národní galerii: Rembrandt: Portrét člověka. Na této výstavě uvidíte řadu maleb, grafik, ale i kreseb tohoto významného umělce, které byly vypůjčeny z celého světa.

Reklama

Národní galerie v Paláci Kinských otevřela dlouho očekávanou výstavu Rembrandt: Portrét člověka. Na výstavě uvidíte celkem 115 exponátů.

"Výstava Rembrandt: Portrét člověka je významná hned v několika ohledech, je to první takto rozsáhlá výstava věnovaná Rembrandtovi, kde se podařilo shromáždit větší množství jeho děl a zároveň hlavním dílem této výstavy je pražský Učenec ve studovně ze sbírky Národní galerie Praha, což je jeho jediná malba na území ČR," řekla Lucie Němečková, kurátorka výstavy. 

Právě Učenec ve studovně je také jedno z klíčových děl v Rembrandtově kariéře.

"Vzniklo v roce 1634, což bylo období pro Rembrandta úspěšné a plodné jak v osobním, tak profesním životě. V roce 1634, respektive na začátku 30. let, se Rembrandt přestěhoval do Amsterdamu, stal se vyhledávaným portrétistou, takže stojí na začátku zářné kariéry. Taktéž v roce 1634 se oženil se svou životní láskou Saskia van Uylenburgh, takže to bylo období vrcholného štěstí a začátku jeho kariéry. Zároveň Učenec ve studovně je takovým prvním velkoformátovým dílem jeho kariéry," řekla Lucie Němečková. 

Poznávání Rembrandtových děl nemůže být úplné bez grafiky a kresby. Grafice se totiž věnoval se stejnou intenzitou jako malbě. V kresbách pak často můžeme vidět umělcovy autoportréty.

"Není přehnané, když řekneme, že Rembrandt je jeden z nejvýznamnějších umělců nejen v Nizozemsku v 17. století, ale v celé historii umění a jak jsme zvolili název celé výstavy Rembrandt: Portrét člověka, tak to byl malíř, který v té malbě dokázal zachytit nejen fyzickou stránku té osoby, ale dokázal do té malby vložit něco dalšího. Protipólem toho pražského učence je obraz ze sbírky Helsinského muzea Čtoucí mnich. Tam už můžete vidět ten posun, protože je to obraz ze 60. let, sklonku Rembrandtovy kariéry. Tam vidíte, jak se výraz Rembrandta proměnil a je tam vepsaný celý jeho život," řekla Lucie Němečková. 

Rembrandt i dnes stále ovlivňuje desítky umělců a výtvarníků.

"Návštěvníci se mohou setkat nejen s díly Rembrandta, ale i s díly jeho současníků a následovníků až do současnosti, protože součástí výstavy je tzv. projekt After Rembrandt, kde současní čeští umělci a umělkyně reagují na pražskou malbu Učence ve studovně," řekla Lucie Němečková. 

Výstava potrvá v Paláci Kinských až do posledního lednového dne roku 2021 a bude doprovázena řadou veřejných a vzdělávacích programů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu