• Načítám...
>

Pražští lesníci vysadí na podzim přes sto tisíc stromů

  • 9. října 2020,
  • 15:24,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pražští lesníci vysadili letos na jaře přes sto tisíc sazenic stromů na území metropole. Dalších, téměř sto třicet tisíc, plánují vysadit na podzim. Nové stromky mimo jiné nahradí ty, které byly pokáceny kvůli napadení kůrovcem. Lesníci je nahrazují odolnějšími, zejména listnatými druhy.

Reklama

Během letošního podzimu plánují pražští lesníci vysadit 128 tisíc sazenic stromů. Přes polovinu z nich v lesních porostech, zbytek na nových plochách. 

"Převážně se snažíme, aby to bylo kolem větších silnic nebo komunikací. Největší podíl půjde do lesa Na Musile. Bude to zhruba šestadvacet tisíc stromků. Na nových plochách budeme pokračovat v Letňanech nebo ve Kbelích. Potom do lesních porostů, které zalesňujeme z důvodu odtěžení kůrovcového dřeva. To bude zhruba sedmdesát tisíc stromů," konstatovala Monika Mládková, pracovnice Lesy hl. města Prahy. 

Nové stromy mimo jiné nahradí i ty, které byly pokáceny kvůli napadení kůrovcem. Kvůli kůrovci se aktuálně nevysazuje smrk ztepilý, který lýkožrout poškozuje nejvíce.

"Co se týká skladby listnatých dřevin, tak zalesňujeme nejvíce dubem zimním, doplňujeme ho bukem, lípou, habrem nebo dubem letním. Omezili jsme smrk ztepilý, který je nyní bohužel hodně poškozován kůrovcem. Nevysazujeme ho skoro vůbec," popsala Monika Mládková, pracovnice Lesy hl. města Prahy.

Aktivita kůrovce je nadále velká a dochází ke škodám. Nejvíce postiženou oblastí je Kunratický les. Letos se v něm kvůli napadení lýkožroutem vytěžilo téměř o třetinu dřeva více nežli v minulých letech.

"Samozřejmě máme v Praze kolem pěti procent vzrostlých smrkových porostů a bohužel musím říci, že více než polovina z nich je napadena kůrovcem. Jestli ta situace bude takto pokračovat, protože máme teplejší počasí, tak v budoucnu pravděpodobně zmizí smrkové porosty z hlavního města úplně," doplnil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Výraznou proměnu k lepšímu čeká úpravou terénu les Na Musile. Vzniknou zde stezky pro pěší, cyklisty a zároveň bude místo sloužit k aktivnímu odpočinku. 

Příspěvková organizace Lesy hl. m. Prahy spravuje více než 2900 hektarů luk a lesů a také zahrady a parky mezi něž patří Stromovka, Letenské sady či Obora Hvězda.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu