• Načítám...
>

Praha chce postavit bioplynovou stanici

  • 15. října 2020,
  • 12:43,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Možná už za šest let by Praha mohla mít bioplynovou stanici. V ní by se kvalitně zpracoval biologicky rozložitelný odpad. Ten totiž teď končí ve spalovně, kde jeho užitek není tak velký. Stanice by mohla dodávat biopalivo například městským autobusům.

Reklama

Pražští radní podporují záměr vybudovat na území hlavního města bioplynovou stanici. Ta by měla pomoci kvalitně zpracovávat a využít biologicky rozložitelné odpady pocházející od obyvatel, živnostníků i průmyslu.

"Kde za anaerobní fermentace vzniká bioplyn, a jím potom můžeme pohánět vozidla Pražských služeb nebo autobusy MHD," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

V tuto chvíli totiž většina vyprodukovaného bioodpadu v Praze končí v malešické spalovně.

"Gastro a bio odpad obsahuje poměrně vysoké procento vody a v podstatě potom do toho kotle, do toho spalování se dostává voda, která nemá žádný energetický přínos. Na to je lepší ta bioplynová stanice. Oproti tomu ten klasický zbytkový komunál, například sáčky z vysavačů, to je odpad, který se už nedá nijak materiálově využít, ale dá se energeticky využít," řekl Aleš Bláha, ředitel ZEVO Malešice. 

Bioplynová stanice by měla zpracovat až 50 tisíc tun odpadu ročně. Hlavní město teď pro ní hledá umístění.

"Ta úvaha je, že by tato bioplynová stanice mohla být umístěna v té průmyslové zóně vedle spalovny v Malešicích," řekl Petr Hlubuček. 

V současnosti vzniká projekt, který by měl odpovědět na celou řadu otázek.

"Odkud to tam budeme vozit, kolik toho bude, i ten finální produkt, který se používá jako hnojivo, v jaké konzistenci, v jakém množství, jak s tím dále nakládat. Až nám tento projekt odpoví všechna tato úskalí, tak řekněme, že bychom za dva roky tomu mohli být blíže a mohli bychom někdy v roce 2026 tu bioplynovou stanici zprovoznit," řekl Petr Hlubuček. 

Podle odhadů by náklady na vybudování stanice mohly být zhruba 600 milionů korun. Podobné městské stanice mají v Evropě například Oslo, Berlín, Milán nebo Vídeň.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu