• Načítám...
>

TOP školou v oboru gastronomie je SOU v Malešicích

  • 11. listopadu 2020,
  • 8:00,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Jedničkou v oboru gastronomie je bezesporu SOU U Krbu v pražských Malešicích. Studenti už v prvním ročníku nastupují na praxi do těch nejprestižnějších hotelů a restaurací a slaví úspěchy v nejrůznějších mezinárodních gastronomických soutěžích.

Reklama

"Vítám vás ve Středním odborném učilišti gastronomie v Praze Malešicích. Nachází se v širším centru Prahy, ve velmi klidném, krásném prostředí s velmi dobrou dostupností. Je to škola, která má dlouholetou tradici a učí se u nás pouze gastronomické obory, což považujeme za naši výhodu," řekla Kateřina Mrvová, ředitelka SOU gastronomie.

Učiliště nabízí celkem tři studijní obory: kuchař, číšník a cukrář. Jsou zakončeny výučním listem. Uchazeči o studium si mohou vybrat i čtyřletý obor zakončený maturitní zkouškou či nástavbové studium. Studenti už od prvního ročníku absolvují odborný výcvik pod dohledem profesionálů.

"Praktická výuka našich žáků se uskutečňuje pod vedením našich kvalifikovaných učitelů odborného výcviku v renomovaných podnicích po celé Praze. V restauracích a hotelech. Učitelů máme celou řadu a specializují se. Mohou tak dětem předávat své rozmanité zkušenosti. A  naši studenti se učí také u známých renomovaných kuchařů a osobností z gastronomického světa. Mohla bych jmenovat například pány Punčocháře, Pauluse, Sajlera, a tak podobně," upozornila Kateřina Mrvová, ředitelka SOU gastronomie.

Pro praktickou výuku má od letošního školního roku učiliště k dispozici moderní kulinářskou učebnu. 

"Tato učebna slouží k tomu, aby se teoretické znalosti, které naši posluchači získávají, prakticky měli kde vyzkoušet. Učitelé teoretického vyučování je zde s našimi žáky prakticky nacvičují," uvedla Kateřina Mrvová, ředitelka SOU gastronomie.

SOU se účastní mnoha gastronomických soutěží, pořádaných Asociací kuchařů a cukrářů ČR nebo kuchařského boje Makro Akademie.

"A velmi dobře se umisťujeme. Například v loňském roce jsme vyhráli Českého kapra. Vyhráli jsme cenu za nejlepší gastro tým v pětiboji Makro Akademie. Účastníme se i mezinárodních soutěží. Máme například pozvání do velké mezinárodní soutěže v italském Casargu. Pravidelně se účastníme mezinárodní soutěže v německém Bambergu, a tak podobně," popsala dále Kateřina Mrvová, ředitelka SOU gastronomie.

Rozlehlý areál školy nabízí moderní učebny jak pro teoretické vyučování, které jsou vybavené multimediální technikou včetně wifi volně přístupné žákům, tak učebny pro praktickou výuku. Nahlédnout pod pokličku anebo pod ruku budoucím kuchařům, cukrářům nebo barmanům jsme zašli do speciálně vybavené kuchyně.

"Žáci zde mají možnost naučit se tradiční českou kuchyní, ale i moderní českou gastronomii," uvedl Jiří Šedivý, učitel odborného výcviku a teoretických předmětů.

"Měl jsem štěstí. První rok jsme byl na praxi v hotelu Alcron u pana Pauluse a druhý rok jsem v restauraci U Matěje u pana Punčocháře. Takže výborné praxe. Vše bezchybné," řekl Adam Tišer, student.

"Naše škola dbá nejen na odbornost, ale i na celkový, dobrý rozvoj žáka. Aby uměl vystupovat, uměl se chovat, jednat se zákazníkem. Zrovna dnes připravujeme se studenty míchané nápoje. Studenti připravují různé druhy: krátké, dlouhé včetně jejich dekorací," dodala Kateřina Šmídová, učitelka odborných předmětů.

"Tuto školu jsem si vybral, protože mě to vždy přitahovalo k oboru gastronomie a tato škola nám všem vyhovuje. Dává nám velké možnosti v rozletu," řekl Jakub Šmol, student.

"Praxe jsou skvělé, dávají nám hodně zkušeností v tom, jak se orientovat v gastronomii i v práci v ní," uvedla Nikola Janecká, studentka.

"Zde se studenti učí všechny cukrářské technologické postupy a výrobky. A hlavně základní práce tak, aby uměli s nožem, vyvalovat těsta. Prostě tak, aby se v budoucnu uplatnili na svých pracovištích," popsala Gabriela Neradová, učitelka odborného výcviku.

"Vize naší školy je především kvalitní absolvent. To znamená maximálně se věnovat žákům. Podporovat ty, kteří to potřebují a podporovat nadané žáky. Je to hlavně v praktické výuce, ale podporujeme je i účastí v soutěžích," zdůraznila Kateřina Mrvová, ředitelka SOU gastronomie.

"Žák by měl mít ve svém oboru také rozhled. Dbáme tedy také na to, aby znali kulturní památky a historii hlavního města. Kulturní minimum, to je takový program, který zde pro ně máme. Postupně během studia musí naši žáci navštívit třeba Národní divadlo, nějakou výstavu, galerii, projít Královskou cestu, poznat Pražský hrad a ostatní památky," dodala Věra Pavlíková, zástupkyně ředitelky pro teoretické vyučování.

Škola také pro své studenty nabízí sportovní aktivity ve vnitřních i venkovních prostorách. SOU gastronomie v Malešicích se od ostatních škol odlišuje už jen tím, že vyučuje pouze gastronomické obory. Vychovat chce kvalitní kuchaře, číšníky nebo cukráře. Chlubit se škola může i zvučnými jmény osobností, kteří pracují v nejlepších gastronomických zařízeních nejen u nás, ale i ve světě. Díky moderním komunikačním technologiím je škola plně připravena i na distanční vzdělávání.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu