• Načítám...
>

Pražské nemocnice mají dostatečné kapacity

  • 16. října 2020,
  • 16:31,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Praha má v současné době dostatečný počet odběrových míst a prozatím by měla bohatě stačit i kapacita nemocnic. Problém by mohl být ale zdravotnický personál, s jeho organizací se snaží pomoci i hlavní město a spolupracuje při tom například s Českým červeným křížem.

Reklama

Praha podle vedení metropole hodně testuje a má i dostatek případných lůžek pro pacienty s koronavirem.

"Z mých informací, to co jsem iniciovala na pracovní skupině krizového štábu, aby se nejprve zmapovala lůžka, která jsou dlouhodobě neobsazena v těch státních nemocnicích, i v těch nestátních. Zjistilo se, že jich je 300, čili Praha má 300 volných lůžek, které lze použít, pokud se k nim sežene personál," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy. 

A právě nedostatek zdravotnického personálu by mohl být jeden z budoucích problémů. V organizování pracovních sil by mohla Praha státu a jeho nemocnicím pomoci.

"Prostřednictvím studentů medicíny a sociálních oborů zabezpečit ten pomocný zdravotnický a ošetřovatelský personál a dál spolupracujeme na zajímavém projektu s Českým červeným křížem, který školí dobrovolníky, kteří se připravují na práci v zařízeních jak zdravotnického, tak sociálního charakteru," řekla Milena Johnová. 

Přesto se česká vláda připravuje i na černé scénáře, kdyby v Praze lůžka nestačila.

Záložní nemocnice by pak měla vzniknout tady na Výstavišti v Letňanech. Stavbu v místních halách bude mít na starosti armáda a kapacita bude 500 lůžek.

V hlavním městě přibývá i odběrových míst. Páteřní síť nadále tvoří fakultní nemocnice, částečně v hlavním městě fungují soukromé laboratoře, ale kvůli velké poptávce pomáhá i Praha. Ta podpořila vznik několika dalších odběrových míst, například na Výstavišti, Václavském nebo Vítězném náměstí.

"Uvažujeme ještě o zřízení dvou testovacích míst, je to na Praze 8 u Šutky a dále na Praze 11. V současné době ta kapacita v Praze je více než 10 tisíc možných testů denně, testuje se někde mezi 5 - 7 tisíci," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Podle náměstka Petra Hlubučka je počet odběrových míst pro tuto chvíli dostatečný.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu