• Načítám...
>

Člověk v tísni pomáhá zadluženým lidem

  • 25. října 2020,
  • 19:33,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Organizace Člověk v tísni spolupracuje s pražským magistrátem na informační kampani. Ta pomocí letáků mimo jiné radí jak na rodinný rozpočet nebo jak postupovat při výběru půjčky. Důležitá je ale Help telefonní linka. Ta pomáhá lidem, kteří jsou zadlužení nebo mají exekuce.

Reklama

Tlak ekonomických problémů způsobené pandemií koronaviru se na nás valí ze všech stran. Lidé mají často nižší příjem nebo dokonce přišli o práci. Pak nemohou splácet půjčky nebo úvěry. Hlavní město se tedy rozhodlo spolupracovat s organizací Člověk v tísni.

"Člověk v tísni přišel s projektem dluhové Help linky, která pomáhá v okamžiku, kdy už nastal problém. Kdy si člověk půjčil peníze a dluh už nezvládá splácet," popsala Milena Johnová, radní hl. města Praha.

"Obrátit se na tuto linku může každý, koho nějakým způsobem trápí dluhy nebo něco, co s dluhy souvisí. Může jít například o exekuce nebo o problém s inkasními agenturami, a tak podobně," uvedl David Borges, analytik organizace Člověk v tísni.

Linku najdete na telefonním čísle 770 600 800 a je v provozu každý všední den od 9 do 17 hodin. K dispozici je i webový portál jakprezitdluhy.cz

"Na té lince je řada našich specializovaných, dluhových poradců. Rozhovor vypadá typicky tak, že nejdříve člověka vyslechneme. Zjistíme v čem je vlastně problém a pokusíme se situaci zmapovat. V závislosti na tom pak navrhneme strategii dalšího postupu," popsal David Borges, analytik organizace Člověk v tísni.

A to od jednání z věřitelem až po sepsání návrhu na oddlužení. Linka už je v provozu rok a půl. Až do začátku koronavrové krize se na ni obraceli lidé, kteří měli problémy převážně s exekucemi, teď se ale situace změnila.

"Počet lidí kteří volají dramaticky vzrostl. Zároveň se také proměnila témata. Hodně jsme třeba odpovídali na otázky nač mají lidé vlastně nárok z hlediska těch různých kompenzací. Hodně nám také začali volat živnostníci," dodal David Borges, analytik organizace Člověk v tísni.

Kromě této linky se ale můžete v prostorách úřadů a příspěvkových organizací setkat s letáčky, které informují třeba jak sestavit zdravý rodinný rozpočet nebo jak postupovat při výběru půjčky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu