• Načítám...
>

Hlavní město bude muset spořit

  • 22. října 2020,
  • 21:37,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město bude muset šetřit. Propad rozpočtových příjmů v letošním roce přesáhne deset miliard korun. Lépe na tom nebude pražský rozpočet ani v roce 2021, proto se bude muset škrtat na běžných výdajích a to ve velkém.

Reklama

Koronavirová pandemie a s ní související vládní opatření, která se stále zpřísňují, budou mít tvrdý dopad na rozpočet hlavního města.

"Odhadujeme ten celkový propad hospodaření hlavního města Prahy zhruba na částku přesahující 10 miliard korun. Přesné hodnoty ještě neznáme, protože nevíme, jak se bude vyvíjet ekonomika v tom posledním kvartále tohoto roku a to je opravdu hodně peněz, když si vezmeme, že celkové daňové příjmy hlavního města Prahy se pohybují někde mezi 55 - 60 miliardami korun," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Jenže ani s rozpočtem pro rok 2021 to nevypadá vůbec růžově a Praha bude muset výrazně šetřit.

"Připravujeme rozpočet tak, abychom jej mohli v prosinci schválit. Ten rozpočet je samozřejmě obestřen celou řadou neznámých. Nevíme, jak se bude vyvíjet ekonomika, jak bude reagovat stát na stávající situaci. Nevíme, k jakým změnám dojde v daňovém systému. Víme jistě, že se jako město budeme muset uskromnit," řekl Pavel Vyhnánek. 

To potvrzuje i magistrátní opozice, které se nelíbí především stále se zvyšující provozní náklady města.

"Teď je potřeba ho co nejvíce ořezat, pokrátit a ty finanční prostředky dávat do investic, protože ty investice budou podporovat nějakým způsobem to, že budou peníze cirkulovat v ekonomice. Není možné to dělat na úkor budoucích dluhů nebo úvěru, protože v této ekonomické situaci nikdo neumí odhadnout, kdy to skončí a s jakými dopady," řekl Tomáš Portlík, místopředseda zastupitelského klubu. 

"Aktuálně přistupujeme ke škrtům zhruba v objemu 10 procent ve všech gescích a chceme upozornit v běžných výdajích. Jsou tam pouze dvě výjimky. Tou jednou výjimkou je odvoz odpadu, což je samozřejmě naprosto zásadní služba, tam neplánujeme žádné omezení," řekl Pavel Vyhnánek. 

Další výjimkou je pak Pražská integrovaná doprava. Do ní by Praha kvůli zvyšujícím se nákladům měla také více investovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu