• Načítám...
>

Hlavní město odpouští dluhy z nájmů

  • 23. října 2020,
  • 8:18,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Hlavní město odpouští dluhy z nájmu. Jedná se však především o lidi, kteří v minulosti žili v městských bytech a ne úplně vlastní vinou Praze dluží statisícové částky. V některých případech dluhy narostly do neuvěřitelných výšin kvůli poplatkům z prodlení. V současné době připravuje pražský magistrát novou koncepci, která by těmto extrémním případům měla zabránit.

Reklama

Žijete v městském bytě a nemůžete platit nájem. Poplatky z prodlení však rychle naskakují. Po několika měsících se vaše dluhy pohybují ve statisících. A vy se dostáváte do nekonečného kolečka, ze kterého většinou není východiska. Pražský Magistrát se proto rozhodl těmto lidem pomoci. 

"V jednom případě třeba ta domácnost vytvořila dluh na nájemném 200 tisíc korun, ale magistrát po nich vyžadoval zaplatit další milion korun, takže vzhledem k tomu, že ty domácnosti už splatily ty dluhy v plné výši, tak z mého pohledu je dost neetické požadovat po nich ještě několikanásobek té dlužné částky a proto jsme ty dluhy odpouštěli," řekl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy. 

Při posuzování jednotlivých případů se úředníci zaměřili hlavně na kontext toho, jak jednotlivé dluhy vznikly. S tím, že za neetické označili hlavně neuvěřitelně vysoké poplatky z prodlení, které vyměřovalo dřívější vedení města. Docházelo tak i k extrémním situacím. 

"Případ ženy, která dříve bydlela se svým manželem v městském bytě, který na ní páchal domácí násilí, tudíž ona s dítětem odešla, potom probíhalo nějaké rozvodové řízení a podobně, nicméně ta nájemní smlouva byla napsána na ní a její manžel neplatil nájem," řekl Adam Zábranský. 

Těmto situacím chce hlavní město zabránit. Proto snížilo poplatek z prodlení. Zároveň připravuje strategii prevence vzniku dluhu a jejího efektivního řešení. 

"Postupně bychom chtěli dojít k tomu, že opravdu když nájemník poprvé nezaplatí, tak se mu hned někdo ozve, aby zjistil, z jakého důvodu nezaplatil. Často se může stát, že dávky z úřadu práce přijdou později, tím pádem dluh na nájemném vznikne. To je pro nás potom indicie, že to máme řešit s úřadem práce," řekl Adam Zábranský. 

Dokument by měl být zpracován ještě letos. Podle radního Adama Zábranského bude předložen ke schválení zastupitelům hlavního města na začátku příštího roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu