• Načítám...
>

SPŠ Prosek patří mezi nejmoderněji vybavené školy

  • 5. prosince 2020,
  • 13:30,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Střední průmyslová škola na Proseku patří mezi nejmoderněji vybavené školy v Praze. Studentům nabízí možnost studovat například obor strojírenství či informační technologie. Další obory představíme v naší reportáži, ve které mimo jiné nahlédneme do studijních laboratoří kde se uskutečňuje praktická výuka.

Reklama

Střední průmyslová škola na Proseku vznikla v roce 2006 sloučením dvou škol. Zdejší Střední průmyslové školy strojnické a letňanské Střední technické školy.

"Naši školu jsme postupně během let stavebně a zejména technologicky zmodernizovali. Orientovali jsme se směrem na obory informačních technologií, elektrotechniky a strojírenství. Je o ně zájem jak ze strany absolventů základních škol, tak i zejména ze strany potenciálních zaměstnavatelů," upozornil Jiří Bernát, ředitel školy.

Škola svým studentům nabízí během maturitního studia účast v mezinárodních projektech.

"V současné chvíli spolupracujeme zejména ze školami ve Švédsku, Španělsku a Irsku. Díky evropským projektům vysíláme studenty na praxi také do Velké Británie a Německa. Pro žáky třetích ročníků pořádáme kariérní den, který má za úkol je připravit na pracovní prostředí. Mají možnost si nechat zkontrolovat životopis, a taktéž si vyzkoušet pohovor u reálných firem," popsala Petra Kubálková, kariérní poradkyně.

Studenti mohou během studia získat také praxi v některých z mezinárodních společností, se kterými škola spolupracuje.

"Škola nabízí moderní technické obory. Jedná se o obor strojírenství se zaměřením na Průmysl 4.0 a na dopravní prostředky. Konkrétně automobilový a letecký průmysl. Dále nabízí obor informační technologie se zaměřením na vývoj aplikací a na správu sítí a kybernetickou bezpečnost. Posledním oborem, který škola nabízí je elektrotechnika. Zaměřuje se na průmyslovou automatizaci čili na mechatroniku a obor automatizace měst a budov," konkretizoval Lukáš Procházka, zástupce ředitele pro praktickou výchovu.

K výuce slouží moderní technologie v laboratořích a praktických učebnách. Jejich počet převažuje nad učebnami teoretické výuky. Škola disponuje například laboratoří pro optické technologie.

"Kde mohou studenti navrhovat, realizovat a měřit optické sítě a jejich komponenty. Zároveň se také připravují na zkušenosti s kybernetickou bezpečností," uvedl Lukáš Hájek, učitel odborných předmětů. 

V dalších odborných učebnách se žáci učí mimo jiné programování nebo výrobní technologie. K dispozici mají i několik brýlí pro virtuální realitu a 3D tiskárny.

"Je to vlastně pro jejich představivost. Aby si modely mohli reálně vzít do ruky a viděli výsledek, který udělali na počítači," doplnil Tomáš Hajdučík, učitel praktického vyučování.

Nejnovější laboratoří je takzvaný chytrý byt. Ten vybudovali učitelé spolu s žáky. Má přiblížit fungování a programování inteligentních budov.

"Tyto laboratoře jsou plně vybaveny a uzpůsobeny k tomu, aby se žáci co nejblíže seznámili s danou problematikou řízení inteligentní domácnosti. Reálně to vypadá tak, že sem žáci mohou přijít a sami si osvojit a vyzkoušet veškeré funkce fungování v reálném inteligentním bytě. Na základě těchto poznatků se mohu připravit na to, s čím se budou potýkat v rámci zbytku studia na této škole," dodal Jakub Baránek, učitel praktického vyučování.

Ve škole nechybí ani moderní jídelna s možností snídaní, svačin i obědů. J etu pochopitelně i tělocvična nebo venkovní hřiště. Dále mají žáci k dispozici 5 studoven s 19 počítači, které jim jsou po celý den přístupné.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu