• Načítám...
>

Rybník Dolejšák prošel revitalizací

  • 9. listopadu 2020,
  • 8:00,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Další z pražských rybníků prošel zásadní revitalizací. Odbahnění s opravenou hrází a novým okolím s lavičkami se může pochlubit rybník Dolejšák, který najdete na Zličíně. Nejen že tu vzniklo příjemné místo pro rekreaci, ale třeba i pro rostliny a živočichy.

Reklama

Rybník Dolejšák na Zličíně koupilo hlavní město od soukromé společnosti v roce 2019. Rybník byl převzat vypuštěný, na jeho dně se nacházela půlmetrová vrstva bahna a bylo také poškozeno vypouštěcí zařízení. Teď tento rybník prošel rozsáhlou revitalizací.

"Odbahnili jsme rybník, hráz jsme kompletně opravili, vysázeli jsme dřeviny, vysázeli jsme tam dubovou alej, také jsme tam dosadili dubové lavičky jako mobiliář. Je to krásná nová rekreační plocha z té zapáchající kaluže, která tam byla předtím," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Pro snadnější přístup k vodě zde bylo vybudováno široké kamenné schodiště a na hrázi rybníka vznikla mlatová cesta. V rámci celkové revitalizace bylo odvezeno více než 1000 metrů krychlových bahna a také několik kontejnerů odpadu. Obnova a revitalizace vodních ploch je v rámci koncepce přizpůsobování Prahy na změnu klimatu.

"Pomáhá samozřejmě v tom zadržování vody v krajině, zlepšuje nám mikroklima na území hlavního města a také nám vytváří nové biotopy pro volně žijící živočichy, ale i pro rekreaci," řekl Petr Hlubuček. 

Všechny práce na rybníku vyšly na pět a půl milionu korun. Kromě tohoto rybníka na Zličíně se v letošním roce odbahnila nádrž Asuán ve Stodůlkách nebo Hornomlýnský rybník v Kunraticích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu