• Načítám...
>

Psi se učí rozpoznávat koronavirus

  • 11. listopadu 2020,
  • 15:38,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Celní správa České republiky vyčlenila několik služebních psů k tomu, aby se naučili rozpoznávat lidi nakažené koronavirem. Pokud výcvik bude úspěšný, celníci zvířata nasadí do kontrol zejména na Letišti Václava Havla v Praze, ale i na dalších místech.

Reklama

Celní správa ČR zahájila výcvik šesti psů, kteří dokážou vyčenichat nemoc covid-19. Jedná se o psí detektivy, kteří už mají několikaleté zkušenosti s vyhledáváním pašovaných bankovek, tabákových výrobků či drog. 

"Výhledově chceme dokoupit dva zcela nové psy. Podle toho, jak to bude úspěšný projekt, tak můžeme trénovat další. Celní správa jich má sedmasedmdesát, takže si dovedu představit, že bychom jich mohli mít vycvičených na tuto kategorii do deseti," konstatoval Petr Müler, ředitel odboru dohledu Generálního ředitelství cel Praha.

"Naučíme psa, aby ho zajímal pach, který hledá zájmové komunity. Tedy drogy, tabák nebo v tomto případě to bude covid. Takže pejsek reaguje na ten pach a má naučené určité chování, které má provést. V tomto případě je to takzvané zamrznutí," popsal Jan Pleskač, psovod Celní správy ČR.

Vzhledem k tomu, že budou čtyřnozí parťáci nasazeni především na Letišti Václava Havla Praha, musí si taktéž zvyknout i na velký počet lidí. 

"Pes nesmí být agresivní směrem k lidem a psům. Nesmí se bát, musí být schopen pracovat v nejrozmanitějším prostoru třeba i v jedoucím vlaku, na letišti plném lidí. Zajímá nás tedy povaha pejska a jeho motivovatelnost. Může být motivovatelný na míček, pamlsek či nějakou svoji hračku. Toto jsou pro nás určitá kritéria, která musíme prověřit," konkretizoval Jan Pleskač, psovod Celní správy ČR.

Pasažéři, kteří budou souhlasit s provedením testu, nepřijdou se psem přímo do styku. Otřou si pokožku ubrouskem, který je pak v nádobě přinesen psovi. Během chvilky zvířata poznají, zda vzorek obsahuje virus či nikoliv. Další postup pak určí hygienická stanice.

"Určitě tu bude úzká spolupráce s hygienickou službou, která má rozhodovací kompetence k učinění dalších kroků. Zda odebere vzorek přímo na místě nebo pošle člověka do karantény. 

Výcvik psů se provádí v nově postavené hale Kněževsi u Prahy, která disponuje potřebným zázemím, včetně skladu výcvikových vzorků, ochranných pomůcek či ionizace. Pokud půjde vše podle plánu a očekávání, nastoupí čtyřnozí detektivové i se svými psovody na Letiště Václava Havla Praha už na začátku roku 2021.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu