• Načítám...
>

Grafici, knihaři a tiskaři studují v Letňanech

  • 20. listopadu 2020,
  • 11:34,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Střední škola mediální grafiky a tisku vyučuje dva maturitní obory: grafický design a multimediální grafika a tři obory učební: grafik, knihař a tiskař. Škola nabízí studentům intenzivní praktickou výuku hned od první ročníku a absolventi zase mají širokou možnost uplatnění.

Reklama

Jste kreativní a baví Vás grafický design? Zajímá Vás propagační grafika a marketing? Rádi fotíte a kreativně „photoshopujete“ svoje snímky? Chcete pracovat v grafickém studiu nebo reklamní agentuře? Tak to je tu pro vás Střední škola mediální grafiky a tisku. Škola s tradicí, kterou najdete v pražských Letňanech.

"Naše škola je tradiční tiskařskou školou, která učí žáky, aby uměli vyrobit tiskovinu. To znamená, že na této škole už více než 70 let učíme grafiky, tiskaře a knihaře," řekl Jiří Cikán, ředitel Střední školy mediální grafiky a tisku. 

Škola nabízí dva maturitní obory: grafický design a multimediální grafika pro reklamu a propagaci a tři obory tříleté: grafik, tiskař nebo knihař. Všechny obory mají pestrou a intenzivní praktickou výuku.

"Ve čtyřletých oborech žáci v prvním ročníku chodí dva dny na praxi a potom osm dnů na teorii. Ve druhém ročníku jsou to tři dny praxe a zbytek teorie a ve třetím a čtvrtém ročníku potom už navštěvují čtyři dny v tom desetidenním cyklu. U učebních oborů je to klasika. Týden škola a týden praxe," řekl Jiří Cikán. 

Učitelé mají se studenty blízké a intenzivní vztahy a to i díky praktické výuce, která probíhá v malých skupinkách.

"My se snažíme, aby ve třídě bylo maximálně 25 žáků a to se teď bavíme o teorii. Na odborném výcviku v praxi jsou skupinky, kde je maximálně 7 žáků, takže ta skupinka je malá a ta komunikace tam probíhá lépe," řekl Jiří Cikán.

"My tady máme hlavně hrozně moc počítačů, protože to hlavní, co tady učíme, jsou grafici. Používáme nejmodernější software, který se nabízí od společnosti Adobe a dále tady máme tiskové stroje, elektrostatiku na nátisky i produkční tisk. Máme tady 3D tiskárnu, máme tady potisk triček, zažehlovačku na trička i na řezanou fólii," řekl Miroslav Jiřička, vedoucí učitel odborného výcviku. 

"V rámci třetích a čtvrtých ročníků odchází na praxi do komerčních firem, kde už mohou začít budovat svojí kariéru. Mnohdy se stává, že ten žák volně přechází z odborného výcviku do zaměstnaneckého stavu. S těmito firmami máme velmi dobré zkušenosti, máme spoustu firem, se kterými se nám velmi dobře spolupracuje a těch firem máme přibližně 80," řekl Jiří Cikán.

Uplatnění absolventů je široké.

"Hlavně pro ty, kteří chtějí opravdu pracovat. Když se projdete po Václaváku, tak uvidíte, co tam je všechno vylepeno, vyvěšeno. Zajděte do trafiky, co tam je časopisů a novin. Na všem se podílí naši absolventi. Grafik to musí vymyslet, tiskař vytisknout a knihař to musí oříznout nebo svázat," řekl Jiří Cikán.

Všechny potřebné informace o škole získáte na stránkách medialnigrafika.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu