• Načítám...
>

Stanice a zastávky MHD oživí velkoformátové malby

  • 12. listopadu 2020,
  • 11:11,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Dopravní podnik chce zvelebit prostor stanic a zastávek. I proto na několika, z nich v příštích týdnech a měsících, vzniknou velkoformátové malby. Ta největší bude v Praze 11 ve stanici metra Opatov.

Reklama

Mural art je moderní umělecký směr zaměřený velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. Jedná se vlastně o legální graffiti. Brzy se takové malby dočkají i v Praze 11. Tímto způsobem bude totiž ozdoben objekt nouzového výstupu metra ze stanice Opatov.

"V podstatě jsme chtěli předejít nelegálnímu graffiti, a tak jsme se rozhodli pro graffiti legální," vysvětlil Martin Duška, radní MČ Praha 11.

A tak zástupci Praha 11 a Dopravního podniku hlavního města Prahy vyhlásili anketu, ve které mohla sama veřejnost rozhodnout, jaká ze čtyř předem vybraných maleb, stanici metra ozdobí.

"Zvítězil návrh s názvem Flóra a fauna od Ondřeje Vyhnánka. Právě ten zvelebí prostor stanice metra Opatov," konstatovala Aneta Řehková, tisková mluvčí DP hl. města Praha.

"Jedná se o stylizovanou podobu hmyzu a rostlin, které dominuje sytě červená barva, tedy barva která je i barvou linky C," popsal Martin Duška, radní MČ Praha 11.

V návrhu velkoformátové malby se nachází stylizovaní motýlci druhu babočka bodláková. Rostlinný svět zase zastupuje lilie tygří. S malbou by se mělo začít co nevidět.

"Pokud nám to počasí dovolí, rádi malbu stihli ještě letos v listopadu tak, aby to bylo jednak v kontextu dokončování samotné rekonstrukce a jednak ještě do konce tohoto roku," uvedl Martin Duška, radní MČ Praha 11.

Velkoformátové murály oživí i jiné pražské stanice.

"Dále ozdobíme stanice metra Bořislavka a Nové Butovice. Jedná se o snahu zvelebení veřejného prostoru. A to tam, kde by třeba jindy byly jen šedivé zdi," dodala Aneta Řehková, tisková mluvčí DP hl. města Praha.

Mural artu se cestující dočkají třeba také u autobusové zastávky Spořilov, kde na ně čeká motiv labyrintu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu