• Načítám...
>

Odorizace zemního plynu upozorní na sebemenší únik

  • 13. listopadu 2020,
  • 10:44,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V Praze začíná pravidelná odorizace po ukončení topné sezóny. Tu provádí Pražská plynárenská, která tak chce upozornit spotřebitele na možné úniky plynu. Do plynu proto přidá dvojnásobek látky, jejíž zápach je pro plyn charakteristický.

Reklama

Od 16. listopadu do 20. listopadu se může Pražanům stát, že doma ucítí zemní plyn více, než je obvyklé. Probíhat totiž bude odorizace zemního plynu, která se provádí dvakrát do roka.

"Odorizace je to, že se do toho plynového potrubí přimíchá nepříjemný štiplavý zápach. Je to z toho důvodu, kdyby ten plyn někde v trubkách a v rozvodech unikal," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

Podle radního Jana Chabra je každý rok díky tomuto opatření zjištěno několik desítek případů úniku plynu.

"Jsou to většinou vyšší desítky počtů jednotlivých odběratelů, kteří mají doma nainstalovaný plyn nebo používají nějaký plynový spotřebič, ať už to jsou plynová kamna nebo je to kotel. Odhalí se problém, na který by se za normálních okolností nepřišlo," řekl Jan Chabr. 

Odorizace se týká zhruba 400 tisíc domácností, které jsou v distribuční síti Pražské plynárenské. V případě, že mají lidé pocit, že cítí sirný zápach zemního plynu, měli by ihned zavolat pohotovostní službu na lince 1239. Do jejího příjezdu je nutné zajistit dostatečné větrání a nemanipulovat s otevřeným ohněm.

"Zároveň s tím by měli vypnout elektronické spotřebiče, neměli by v té domácnosti kouřit, zapalovat si svíčku nebo něco dalšího, aby tam nedošlo k havárii," řekl Jan Chabr.  

Lidé by ale měli počítat s tím, že po pátečním ukončení akce bude zápach doznívat ještě následující den. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu