• Načítám...
>

Museum Kampa se připravuje na novou sezónu

  • 13. listopadu 2020,
  • 8:46,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Letošní rok byl pro Museum Kampa extrémně těžký. Nařízení vlády spojená s výskytem epidemie Covid-19 mu nedovolila provozovat svou činnost a po nuceném uzavření, kdy museum přišlo o veškeré příjmy plynoucí ze vstupného, přišla další rána - požár, který způsobil škody v řádech desítek milionů korun.

Reklama

V letošním roce prochází Museum Kampa nelehkým obdobím. Vzhledem k tomu, že nemůže provozovat svojí činnost, přichází o veškeré příjmy plynoucí ze vstupného. Kromě toho se musí vyrovnat i s následky požáru, který způsobil škody v řádech desítek milionů korun. 

"Letošní rok přežijeme, i když máme výpadek financí až kolem 15 milionů korun, vstupné a tak dále. Stát nám poskytl 6 milionů, takže část z toho výpadku nahradíme. Díky tomu nemusíme propouštět kvalifikované zaměstnance a jsme schopni přežít," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

Zmírnit nemalou finanční ztrátu pomohla i veřejná sbírka, která byla založena v polovině července. V rámci ní se podařilo vybrat od 288 dárců téměř 340 000 korun.

"Z těchto peněz připravujeme jarní výstavy. Výstavy, které návštěvníci uvidí, jsou placené z peněz ze sbírky. To znamená, že návštěvníci si prakticky ty své výstavy zaplatili," řekl Jiří Pospíšil. 

Kromě příprav na novou sezónu probíhají v muzeu intenzivní restaurátorské práce na obrazech poničených agresivním kouřem, který vznikl během letního požáru. 

"Pracuje tam tým mladých restaurátorů z Akademie výtvarných umění a postupně očišťujeme od chemického a toxického spadu jednotlivá umělecká díla. To je proces na měsíce a minimálně do jara bude trvat, než zasažená umělecká díla očistíme," řekl Jiří Pospíšil. 

V tuto chvíli připravují kurátoři taktéž výstavu slavného českého malíře Jiřího Sopka, která bude k vidění už na jaře příštího roku. Na začátku léta se pak návštěvníkům představí expozice s ukázkami francouzské módy. Vše však bude záležet na tom, jaká bude situace ohledně koronaviru.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu