• Načítám...
>

Zákaz vjezdu aut do pruhů pro MHD neprošel

  • 13. listopadu 2020,
  • 17:02,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Zastupitelé hlavního města na čtvrtečním jednání odmítli celodenní zákaz vjezdu aut do pruhů vyhraněných pro MHD. Proti zákazu bojovali především zastupitelé Spojených sil pro Prahu, ke kterým se přidali i opoziční zastupitelé.

Reklama

Na čtvrtečním zastupitelstvu hlavního města se nejvíce mluvilo o takzvaných bus pruzích. Zastupitelé odmítli zavedení celodenního zákazu vjezdu osobních aut do těchto vyhrazených pruhů. Zákaz prosazoval náměstek pro dopravu Adam Scheinherr. Podle něj jsou totiž tabulky vymezující platnost těchto pruhů nepřehledné a řidiči stejně nevědí, kdy zákaz platí. Požadavek na změnu podal Ropid, podle kterého se změnila doba špičky, po kterou pruhy fungují.

"Z našeho pohledu mělo smysl sjednotit režim u všech bus pruhů, aby to nebylo pro řidiče nepřehledné a aby se lépe vymáhala i ta povinnost využívat jiné, než ty vyhrazené pruhy," řekl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID. 

"Já myslím, že to opatření bylo zbytečné, protože zdůvodněním pro to bylo, že ta špička má jiný čas, proto sebereme všechny ty cedule. Pravda je ale taková, že na těch cedulích stačí posunout ten čas té špičky, jestli nezačíná v 7 ale v 6. DP a ROPID se na tom shodnou, tak s tím nikdo nemá problém a cedule tam mohou zůstat. Takže tříhodinová debata byla o ničem a zvítězil selský rozum," řekl Tomáš Portlík, místopředseda zastupitelského klubu. 

Podle předsedy zastupitelského klubu hnutí ANO Patrika Nachera se jedná o ideologickou debatu.

"Pro některé subjekty jsou řidiči osobních aut nepřátelé, byť oni to takto nahlas neřeknou a všemi možnými způsoby, někdy méně viditelně a někdy více, jim komplikují život. Někdy je to zužování pruhů, snižování počtů, omezování a podobně," řekl Patrik Nacher, předseda zastupitelského klubu. 

Hlavním kritikem zákazu vjezdu aut do pruhů určených pro MHD, záchranný systém, taxi a cyklisty byli koaliční Spojené síly pro Prahu.

"V době, kdy špička není a kdy je Praha prázdná, tak není důvod, proč bychom měli omezovat automobilisty a zakazovat jim v těchto pruzích jezdit. To byl ten celý spor. My říkáme, že automobil není hřích, lidé mají právo užívat automobil," řekl Jiří Pospíšil. 

V hlasování celodenní zákaz odmítlo 33 z 65 zastupitelů. Mimo špičku, tak dál budou moci po některých vyhrazených pruzích jezdit automobily.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu