• Načítám...
>

Museum Kampa ukazuje fragmenty muralu z Výstaviště

  • 18. listopadu 2020,
  • 16:24,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Deset fragmentů muralu, který ještě nedávno zdobily Křižíkovy pavilony pražského Výstaviště, teď můžete vidět v Museu Kampa. Na nádvoří si je můžete prohlédnout až do osmého prosince, pak budou obrazy vydraženy a peníze půjdou na dobročinné účely.

Reklama

Takhle vypadal mural Michala Škapy na pražském Výstavišti ještě před několika dny. Některé části tohoto muralu byly vyřezány a vznikly z nich velkoformátové obrazy, které teď můžete vidět v Museu Kampa.

"Já chci zdůraznit, že to je mimořádně improvizovaná výstava a je pouze na nádvoří, to znamená v prostorech, které je možné otevřít veřejnosti. Samotné muzeum je samozřejmě zavřené," řekl Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových. 

"Je to přesně deset fragmentů, vybírali jsme to částečně podle toho, kde byl vlastně ten motiv nejzajímavější. Zároveň jsme byli lehce omezení technicky, protože dva ty fragmenty jsou skleněné, to je z těch dvou horních řad. Také se nám povedlo jedno sklo rozbít, nebylo jednoduché to vyndat z té fasády. Zbytek je ze spodní řady, podklad byl sololit," řekl Michal Škapa, streetartový umělec. 

Každý obraz, který zde uvidíte, je jiný a to díky tomu, že mural měl hned několik motivů.

"Máme tady zastoupené všechny ty kusy. Je tady jak kus města, tak i přírody, jsou tam nějaké vesmírné děje, centrální postavy toho hlavního motivu, který měl místo očí hodiny - to je asi nejzajímavější kus," řekl Michal Škapa. 

Výstavu deseti fragmentů můžete na nádvoří Musea Kampa vidět až do 8. prosince, pak ale velkoformátové obrazy čeká ta nejdůležitější část.

"Ta jednotlivá umělecká díla budou vydražena a peníze půjdou na dobročinné účely, na matky samoživitelky a na onkologicky nemocné děti," řekl Jiří Pospíšil. 

Samotná dražba pak proběhne 9. prosince.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu