• Načítám...
>

V zimním období je nutné být za volantem opatrnější

  • 25. listopadu 2020,
  • 11:10,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V zimním období bychom měli věnovat větší pozornost nejen za volantem, ale také vozidlu před samotnou jízdou. Namrzlé či zasněžené vozovky totiž nemusí být jedinou věcí, která nám může zkomplikovat cestu.

Reklama

Ve dnech, kdy se často teploty blíží k nule, musíme při jízdách autem dbát zvýšené bezpečnosti. Zaměřit bychom se přitom měli na 3 základní části. Těmi jsou příprava vozidla před tímto obdobím, příprava vozidla před jízdou a samotná jízda.

"Pokud bychom to brali z toho dlouhodobějšího hlediska, tak samozřejmě před tím zimním obdobím je potřeba to vozidlo připravit, ať už z hlediska výměny pneumatik, ale také samozřejmě nezapomenout na veškeré provozní kapaliny, náplně, kontrolu stavu toho vozidla, aby na to zimní období bylo správně připraveno," řekl Jiří Polomis, vedoucí oddělení BESIP Centra služeb pro silnič. dopravu. 

Před samotnou jízdou je potřeba zkontrolovat vozidlo. Zaměřit bychom se měli zejména na odstranění sněhu a námrazy z vozidla. Zkontrolovat je potřeba také provozní kapaliny.

"Abychom měli dostatek pohonných hmot, protože během toho zimního období u nás samozřejmě může nastat jakýkoliv problém a i to, že se staneme nepojízdným, pak může zkomplikovat dopravu těm ostatním účastníkům provozu. To znamená pamatovat na to, že máme mít ve vozidle i nějakou výbavu na tu zimu, deku, zimní oblečení, vodu, pití, jídlo. Volit před jízdou tu správnou trasu, dát si časovou rezervu," řekl Jiří Polomis.

I během jízdy je potřeba, a to nejen v zimě, dbát opatrnosti, dodržovat pravidla silničního provozu a řídit se několika pravidly.

"Je nutné zachovat klid, mít plynulou jízdu, nebrzdit v zatáčkách, brzdit před zatáčkou a respektovat ty podmínky, které aktuálně nastaly. Samozřejmě se to celé dá připravit dopředu tím, že si tu jízdu vyzkouším na zkušebním polygonu, jak se to vozidlo chová a jak se bude chovat v těch ztížených podmínkách. Je také nutno pamatovat, že během zimního i podzimního období bývá snížená viditelnost - ráno je tma, šero nebo mlha a husté sněžení a další. Je potřeba mít v pořádku osvětlení vozidla a správně používat osvětlení," řekl Jiří Polomis.

Používání mlhových světel je definováno silničním zákonem. Podle něj smí přední světla do mlhy řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy. I přesto je dobré se při jejich používání řídit některými doporučeními.

"Mlhová světla bychom měli použít i ve chvíli, pokud před námi jede vozidlo a my už nejsme schopni na dobrou vzdálenost, abychom byli schopni zareagovat včas v dané rychlosti, vozidlo rozlišit. Pokud tuto pomůcku nemám, tak to musím umět odhadnout. Mlhové světlo je od toho, abychom ho aktivně používali. Vždy sledovat pozorně provoz a vypínat ho v době, kdy není nutné, kdy mám za sebou to vozidlo, dobře ho vnímám a vidím, tak není potřeba, abych to vozidlo oslňoval," řekl Jiří Polomis.

Také při jízdě v mlze platí, že řidič musí rychlost jízdy přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a předpokládanému stavu silnice. Zároveň, vjede-li řidič do úseku s mlhou, musí snížit rychlost a zvětšit vzdálenost od vozidla jedoucího před ním.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu