• Načítám...
>

Pod Palmovkou nehrají, ale zkouší

  • 24. listopadu 2020,
  • 13:49,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V Divadle pod Palmovkou se stejně jako v jiných divadlech nehraje, ale pilně se tu zkouší. Teď například jde do finále zkoušení Višňového sadu a připravují Zkrocení zlé ženy. V divadle ale probíhají i jiné aktivity, například tu natáčejí podcasty.

Reklama

V Pražských divadlech se nehraje. A jak herci, tak i režiséři nebo ředitelé zažívají nelehké časy. I přes to, že jsou divadla zavřená, se v mnoha z nich zkouší, třeba jako v Divadle pod Palmovkou.

"V současné chvíli dokončujeme inscenaci Višňový sad, kterou režíruje Martin Čičvák. Máme takovou poslední generálku, což znamená, že to zakonzervujeme. Plánujeme, že si to tady občas zahrajeme, abychom to udrželi při životě a nemůžeme se dočkat, až to konečně odpremiérujeme," řekl Michal Lang, ředitel Divadla pod Palmovkou. 

Jak už bylo řečeno, pod Palmovkou intenzivně zkouší Višňový sad.

"Za režiséra ideální podmínky, protože máte k dispozici divadlo a postavenou scénu, nehraje se, takže mě nikdo nežene z jeviště. Takhle se Čechov zkouší příjemně. Ovšem samozřejmě to není situace únosná pro všechny ostatní, pro divadlo, pro diváky a herce," řekl Martin Čičvák, režisér. 

Podle režiséra Martina Čičváka je hra aktuální hned z několika důvodů.

"Otázkou je, zda se bude či nebude kácet Višňový sad. Otázkou je, co to s námi dělá, když se má v dnešní době zatnout sekyra do nějakého stromu a do celého sadu. Otázkou je, čemu má ustoupit ten sad, zda se má vykácet. Je to dobré, co má přijít na místo, kde byl višňový sad - je to správně, není to správně. Kdo má vlastně pravdu? Opravdu napsal Čechov finále světa? Aby to nebyl obraz Titanicu, který doslova dojde do finále," řekl Martin Čičvák.

I přes to, že se nehraje, v Divadle pod Palmovkou se pořád něco děje a i po Višňovém sadu přijde další zkoušení.

"Máme podcasty, které děláme od jara. Tropico palm beach dělá Tomáš Dianiška s Terezou Dočkalovou a Jakubem Albrechtem. Zvou si tam zajímavé hosty, načítáme povídky. Také se snažíme zkoušet Zkrocení zlé ženy od Shakespeara, to budu režírovat já. Je to o vztazích, všichni to známe. Dnes mám pocit, že jak spolu doma trávíme hodně času, tak mi ty vztahy jako téma přijdou docela aktuální, takže i z tohoto důvodu nasazujeme tuto hru," řekl Michal Lang. 

Divadlo ale bude muset svůj plán i značně osekat. Zrušit se tak bude muset plánované představení s polským režisérem Janem Klatou. Navíc se vedení divadla bojí finanční nejistoty, která by mohla v příštích letech kvůli koronavirové krizi nastat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu