• Načítám...
>

Jedle s budoucností jsou opět v prodeji

  • 23. listopadu 2020,
  • 15:52,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Po úspěchu předchozích ročníků i letos připravilo vedení Lesů hlavního města Prahy akci Jedlička s budoucností. Zájemci si tak v Praze mohou zakoupit speciální vánoční jedličku v květináči a na jaře ji zasadit v lese nebo třeba na vlastní zahrádce.

Reklama

I letos si mohou zájemci za 100 korun zakoupit vánoční stromek v květináči a následně ho na jaře vysadit v Kunratickém lese. Tento projekt s názvem Vánoční jedlička s budoucností běží v Praze už 4. rokem. Smyslem je navrátit jedli bělokorou zpět do našich lesů.  

"V letošním roce jsme navýšili počty jedliček na 2000 kusů a takovou novinkou letošního roku je to, že jsme zařadili zhruba 500 kusů jedliček z naší vlastní produkce. Jsou to jedličky, které jsou vypěstovány v lesní školce v Čimickém háji," řekla Petra Fišerová, tisková mluvčí, Lesy hl. m. Prahy. 

Hlavní město tímto způsobem podporuje nezbytnou proměnu lesů na území metropole. Zejména kvůli kůrovci, který napadá méně odolné stromy, jako je smrk ztepilý a další příbuzné druhy.

"Když sázíme les a nebo jakoukoliv kompaktní zeleň ze stromků, tak se vždy snažíme vysazovat minimálně 12 druhů různých stromků, ať už listnatých nebo jehličnatých. Z těch jehličnatých je to především jedle, borovice nebo modřín," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Vánoční jedlička s budoucností tak po svátcích nezamíří k popelnici, jako většina vánočních stromečků. Lidé si je mohou nechat na vlastní zahradě nebo ji spolu s pražskými lesníky vysadit 28. března příštího roku. To proběhne i v případě, že bude nutné dodržet vládní nařízení spojená s koronavirovou pandemií. 

"Buďto s většími rozestupy nebo jsme zasílali umístění s podrobným návodem - přímo GPS souřadnice, kde je možno sázet. Potom nám zpětně zasílali fotografie z toho vlastního sázení," řekla Petra Fišerová.

V případě, že se rozhodnete jedličku zakoupit, neměli byste zapomenout na její správnou aklimatizaci a následnou péči. 

"Co nejméně zkrátit ten pobyt ve vnitřních prostorách v teple, ten přesun by měl být postupný a pak ji co nejdříve vrátit do chladného prostředí. Podle potřeby případně zalévat," řekla Petra Fišerová. 

Jedličku bělokorou je možné si zakoupit například v Zahradnictví Ďáblice, v Ekocentru Prales či v hájovnách Lesů hl. m. Prahy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu