• Načítám...
>

Staroměstské náměstí zdobí vánoční stromek

  • 24. listopadu 2020,
  • 20:26,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Staroměstské náměstí už zdobí vánoční strom. Jde o osmnáctimetrový smrk ztepilý, který vyrostl v Kamenném Přívozu ve Středních Čechách. Letos bude strom vyzdoben ve státních barvách.

Reklama

Vánoční strom už zdobí Staroměstské náměstí. Na náměstí ho v noci z pondělí na úterý přivezl kamion a během zhruba dvou hodin byl strom usazen. Kácení, převoz i samotné zdobení letos poprvé zajišťuje městská společnost Technologie hlavního města Prahy.

"Musím říci, že ta přeprava probíhala naprosto v klidu, pozitivně se v tom projevila i covidová opatření, všude je menší provoz a méně lidí. Dnes jsme měli drobný problém s tramvajovou trolejí, ale ve výsledku jsme se dostali podle plánu na Staroměstské náměstí a jak vidíte, stromeček už stojí," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hl. m. Prahy.

A hned od úterního rána se stromeček také pečlivé zdobí.

"Teď nás čekají 4 dny práce až do toho adventního víkendu, kdy se stromeček rozsvěcuje. Pracovat na něm budou 4 posádky Technologie hl. m. Prahy s plošinovými auty a je to neskutečně detailů, které musíme podchytit," řekl Tomáš Jílek.

Stromeček bude zdobit například šest kilometrů světelných řetězů, několik set vánočních koulí v modré, bílé a červené barvě, čtyřicet světelných hvězd a špice na vrcholu bude mít výšku tří metrů.

"Po veliké diskuzi, i po anketě, kterou jsme pořádali na sociálních sítích, bude stromeček částečně vyveden v českých národních barvách, zvítězilo takové relativně střízlivé vyzdobení, které je trošku poplatné pokoře a respektu k té nezvyklé době, která teď je," řekl Tomáš Jílek.

 Stromeček bude rozsvícen o víkendu. Žádné velkolepé rozsvěcení a doprovodné akce ale nečekejte. Strom bude rozsvícen během online přenosu.

"Bude vytvořeno i takové hezké video, které dokumentuje ten příběh letošního vánočního stromečku a já mohu posluchačům slíbit, že během adventní neděle, když sem půjdou v klidu na procházku s rodinou, tak ten stromeček už bude svítit. Dodržíme tu tradici, že na první adventní neděli stromeček svítí," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

Jestli se v průběhu prosince uskuteční na Staroměstském náměstí nějaké kulturní akce nebo trhy, bude záležet na aktuálních epidemických opatřeních. Vánoční strom ale bude zdobit Staroměstské náměstí až do ledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu