• Načítám...
>

Praha představila rozpočet pro rok 2021

  • 26. listopadu 2020,
  • 17:18,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Rozpočet pro příští rok představil na tiskové konferenci náměstek pro finance Pavel Vyhnánek. Rozpočet stále ale není definitivní, protože se na něm může podepsat třeba změna daní. Město chce ušetřit na běžných výdajích a podpořit investice, a to i díky pěti miliardovému úvěru.

Reklama

Rozpočet hlavního města pro rok 2021 by měl být vyrovnaný a počítá s příjmy a výdaji ve výši 87, 8 miliardy korun. Na tiskové konferenci to řekl náměstek pro finance Pavel Vyhnánek. Podle něj se ale v tuto chvíli rozpočet stále potýká s celou řadou neznámých.

"Primárně kvůli epidemii, sekundárně kvůli rozhodnutím vlády, které jsou těžko předvídatelné a ovlivňují naše příjmy. Nicméně počítá se se snižováním běžných výdajů, což je veliká změna oproti posledním rokům, kdy docházelo k jejich neustálému růstu a klade důraz na investice," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Právě investice chce město podpořit i tím, že si vezme 5 miliardový úvěr. Největší investiční položkou je, jako každoročně, doprava. 

"Kde míří například půl miliardy korun do výstavby a rekonstrukce mostů, máme zde půl miliardy korun do nových tramvajových tratí, je zde miliarda korun do výstavby a rekonstrukce komunikací, dvě miliardy korun protečou do životního prostředí, do výstavby nových čistíren odpadních vod, kanalizace, počítáme s miliardou korun do školství, výstavby nových kapacit a rekonstrukce stávajících," řekl Pavel Vyhnánek.

Stamiliony spolkne také třeba rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce nebo Holešovická tržnice. Hlavní město chce spořit především na běžných výdajích, které chce snížit o 10 procent. Škrty se ale nedotknou třeba hromadné dopravy.

"Nedotkne se to svozu odpadu, protože to považujeme za absolutní prioritu a nedotkne se to MČ, kterým ponecháváme stejné prostředky jako v letošním roce. V ostatních gescích se to dotkne napříč, každého trochu. Stále si ale myslím, že nejde o dramatické škrty," řekl Pavel Vyhnánek.

Jenže jestli projde daňový balíček, tak jak ho zatím prohlasovala Poslanecká sněmovna, čeká Prahu doslova finanční pohroma.

"Pokud by byl skutečně schválen v této podobě, což nejen já považuji za naprosto likvidační, tak bychom přišli zhruba o 8, 5 miliardy korun. Pokud si to stáhnete k daňovým příjmům hlavního města Prahy v objemu 56 miliard korun, tak vidíte, že ten poměr je ohromný," řekl Pavel Vyhnánek. 

Zároveň přijde hlavní město podle Pavla Vyhnánka o další peníze kvůli klesající ekonomice. Rozpočet tak nakonec kvůli daňovým změnám může vypadat úplně jinak.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu