• Načítám...
>

Ypsilonka má v koronavirovém období napilno

  • 30. listopadu 2020,
  • 9:48,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Napilno mají v koronavirovém období ve Studiu Ypsilon. Nejen, že se tu zkouší na plné obrátky, ale během koronaviru tu udělali třeba školu Ypsilon nebo se online zapojili do Noci Divadel. Podle ředitele divadla tu mají v tomto období možná více práce, než normálně.

Reklama

Koronavirové období zvládá každé divadlo jiným způsobem. Svérázně se k němu staví ve studiu Ypsilon.

"Možná máme více práce teď v této době, která je tak nerovná a nečekaně se rozvíjející, takže člověk musí dělat varianty a připravovat se na ano i ne," řekl Jan Schmid, ředitel a umělecký šéf. 

"My jsme při první covidové vlně založili školu Ypsilon, kde jsme udělali 7 dílů. Vyjmenovaná slova, písničky, říkanky pro chytré děti, které se chtějí něco naučit a také mají rády divadlo," řekl Ondřej Zicha, scénograf. 

"Přivedlo nás to k tomu, že tady scénograf - pan Zicha, je zahradníkem. My se teď na divadlo díváme trochu jinak. Jako kdyby to bylo teritorium nové svobody, čili kultivovaného prostředí, téměř přírodního a zavádíme tady skoro přírodní zákony a těmi se chceme řídit víc, než těmi intelektuálními nebo rozumovými, ale více těmi citovými, trošku s nadhledem a více duchovnějšího charakteru. To je možná cesta. Proto jsme v této době založili nové oddělení Strategie, vize a komunikace. Na to je tady naše specializovaná pracovnice. Musíme studovat toho příštího zákazníka, komu je určena ta kultura. Ne té mase, ale těm, co jsou v předběhu před celou tou společností, které je třeba sledovat, protože se to myšlení a citové angažování úplně mění. Pro tu autenticitu divadla je to právě ten pohyb," řekl Jan Schmid. 

"Od toho jsou ty záhonky a my už máme pěkně zaseto," řekl Ondřej Zicha.

A jedním ze zasetých semínek by mohlo být i představení, které tu právě začali zkoušet. Jmenuje se Jak byla vosa Marcelka ráda, že je.

"Bude to příběh vosy Marcelky, která se narodila bez křidélek a létala invalidním letadélkem, o které potom přišla a pak se odvíjí celý ten příběh dál. Písniček je tam spousta. Ten poměr té hudby a textu je, řekl bych, půl napůl," řekl Jan Večeřa, režisér. 

Premiéru pohádky pro celou rodinu mají prozatím naplánovanou na začátek února.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu