• Načítám...
>

ZŠ Novoborská slaví 50 let své činnosti

  • 1. prosince 2020,
  • 8:42,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

ZŠ Novoborská v Praze 9 slaví letos padesátiny. Za tuto dobu se toto vzdělávací zařízení výrazně proměnilo. K tomuto kulatému výročí si vedení školy i žáci připravili program, který zároveň přiblížil i dobu, ve které byla škola postavena.

Reklama

ZŠ Novoborská v Praze 9 se poprvé žákům otevřela 23. listopadu 1970. Za půl století své existence se výrazně proměnila, přičemž významně navýšila svou kapacitu a zařadila se tak k největším školám v Praze. 

"Ve škole bylo nějakých 200 dětí, teď jich máme 1054. Přistavil se zcela nový pavilon, přistavěna byla i jídelna a pavilonek družiny," řekla Tereza Štaubrová, ředitelka ZŠ Novoborská. 

V posledních letech se zároveň prosadila na celorepublikové úrovni s propracovaným školním vzdělávacím programem. 

"Určitě se lišíme tím školním vzdělávacím programem, který je hodně specifický. Především v té deváté třídě, kdy máme úplně jiné předměty, než ostatní školy. Ta vize je taková, že děti do osmé třídy stihnou probrat veškeré učivo a v deváté třídě už jen aplikují své znalosti. Tam máme jiné předměty, jako jsou evropské a globální souvislosti, mediální výchova, aplikace technických předmětů a další," řekla Tereza Štaubrová. 

Rozvoj základní školy po všech stránkách pozitivně hodnotí i vedení Prahy 9.

"Vzpomínám na jeden z těch významných prvků a to bylo vybudování výtahu pro handicapované děti. Tím se stala jednou z mála pražských škol, které jsou bezbariérové. Pak samozřejmě paní ředitelka Lodrová, která zavedla nové metody výuky," řekl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9. 

"Ta škola za těch 50 let, kdy jí prošly tisíce absolventů, ukázala, jak perfektně dokáže škola tohoto sídlištního typu na Praze 9 fungovat," řekl Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9.

Oficiální oslava kulatého výročí měla proběhnout 24. listopadu. Vzhledem k vládním nařízením musel být program zrušen. Zájemci však o něj zcela nepřijdou. 

"Teď se vše přesouvá do virtuální oblasti, budeme mít na webových stránkách zveřejněnou online nejen prohlídku školy, tak budou i kroniky a dále tam máme plánovanou takovou interaktivní soutěž, kdy si žáci budou moci projít jednotlivá období, mohou si zodpovědět na některé otázky," řekla Tereza Štaubrová. 

V rámci oslav si taktéž děti připravily narozeninovou výstavu s dortem a obrázky. Co by tedy škole osobně popřály?

anketa 

Nezbývá, než základní škole Novoborská popřát minimálně dalších 50 let rozvoje a tisíce spokojených žáků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu