• Načítám...
>

Muzeum Karlova mostu ukazuje tradice i betlémy

  • 4. prosince 2020,
  • 14:28,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Betlém v životní velikosti, ale i řadu betlémů z nejrůznějších částí světa, si můžete prohlédnout v Muzeu Karlova mostu. Výstavu doplňuje i expozice s názvem Vánoční pověry a tradice. Do detailu zde můžete prozkoumat třeba i štědrovečerní tabuli našich předků.

Reklama

Do Muzea Karlova mostu se můžete přijít podívat na tradiční vánoční výstavu betlémů. Uvidíte zde třeba originální rybí betlém nebo betlém jehož postavy jsou v životní velikosti.

"Například betlém ze slámy a šustí polského umělce Andrzeje Wrzecionka z Dukelského průsmyku. Máme tady africký betlém z černého ebenového dřeva, kdy jedna postava krále je z bílého dřeva. V letošním roce jsme vystavili i největší a nejstarší jezuitský betlém, který máme na našem území. Ve spolupráci s řádem bosých karmelitánů od Pražského Jezulátka jsme získali jejich významnou sbírku betlémů z celého světa," konkretizoval Zdeněk Bergmann, ředitel Muzea Karlova mostu.

Najdeme tu tak třeba eskymácký betlém z Kanady, ale třeba i z Puerto Ricca nebo Haity. Letošní doprovodná výstava se jmenuje Vánoční kouzla a pověry a i na ní se máte na co těšit.

"Součástí je také Bílá Peruchta, která chodila s nožem. Podle pověr párala dětem, které se nepostily, bříška dřevěným nožem," popsal Zdeněk Bergmann, ředitel Muzea Karlova mostu.

Uvidíte ukázky i tradičních zvyků jako je odlévání olova nebo rozkrajování jablíček. Prohlédnout si můžete i tradiční štědrovečerní tabuli našich předků. Například nohy stolu byly svázány řetězem symbolizujícím soudržnost rodiny.

"Měli hrách, čočku, jáhly. Symbolika byla samozřejmě i v servírování pokrmů. V rohu stolu měl být chléb, který znamenal, že po dobu celého roku budou mít obyvatelé domu co jíst. V jiném rohu byla slaměná ozdoba, která znamenala dobrou úrodu. A nesmíme zapomenout na peníze, které měly rodině zajistit blahobyt," dodal Zdeněk Bergmann, ředitel Muzea Karlova mostu.

V prosinci je výstava otevřena v pátky, soboty a neděle. Od 18. prosince by pak měla být přístupná denně až do 3. ledna. Potom až do 2. února o víkendech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu