• Načítám...
>

V Satalicích jsou památné lípy i dub

  • 4. prosince 2020,
  • 14:46,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hned na čtyři památné lípy můžete narazit zavítáte-li ke kapli svaté Anny v Satalicích. Stromy jsou jedny z nejstarších lip v hlavním městě. A také místní kaple, ke které se váže pověst o jejím vybudování, stojí za vidění. Do nedaleké Bažantnice se pak můžete přijít podívat i na stařičký dub letní.

Reklama

Při procházkách podzimní a zimní přírodou můžete dorazit až do Satalic. V centru obce najdete kapli svaté Anny, kterou obepínají čtyři památné lípy. Tyto lípy patří k těm nejstarším v Praze. K samotné kapli se váže i pověst. Právě na tomto místě totiž měla stát v 16. století jen malá kaplička.

"Satalicemi vedla veřejná cesta, kterou jednou projížděla hraběnka Šporková a právě v těchto místech se jí narodilo dítě. Z vděčnosti ke svaté Anně, kterou v tu dobu uctívala, dala slib, že kapličku rozšíří a vyzdobí," popsal Aleš Rudl, dendrolog.

A jak slíbila, tak se i stalo. Samotné lípy tu byly pak vysazeny ve druhé polovině 18. století.

"Obvod kmenů je až sedm metrů. Původně jich bylo pět, ale před několika lety jedna z nich spadla. Jsou tam tedy původní jen čtyři, ale zase je tam náhrada, takže ta kontinuita pokračuje. Koruny už jsou trochu na ústupu, a tak jsou postupně zkracovány," uvedl Aleš Rudl, dendrolog.

Výška stromů je mezi osmnácti a devatenácti metry. Tři z lip jsou velkolisté a jedna srdčitá. V nedaleké Bažantnici pak můžete narazit na vysoký a mohutný dub letní. Jeho stáří je odhadované zhruba na 230 let.

"Je jedním z nejmohutnějších památných dubů v Praze. Obvod má necelých sedm metrů. Je to mohutný čtyř kmen. Takže čtyři velké větve jdou k nebi a vytvářejí košatou korunu, která má deštníkovitý tvar," doplnil Aleš Rudl, dendrolog.

I samotná Bažantnice je oblíbenou zastávkou výletníků. Nabízí totiž zajímavé procházky, ale můžete tu narazit i na vzácné druhy rostlin nebo živočichů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu