• Načítám...
>

Plynové lampy dodávají historickému centru kouzlo

  • 5. ledna 2021,
  • 10:22,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Lidé v Praze mají možnost během prosince vidět unikátní záležitost. Lampáře Pražské plynárenské v akci. Ten bude již tradičně v době adventní úderem čtvrté hodiny odpoledne ručně rozsvěcet lampy na Karlově mostě a Hradčanském náměstí.

Reklama

Od prvního rozsvícení plynových lamp v Praze uplynulo už 173 let. Tuto práci zajišťovali takzvaní lampáři, kteří každý den dohlíželi na provoz plynového osvětlení, a to za jakéhokoliv počasí.

"Lampáři večer plynové lampy rozsvítili a ráno zhasli. V prvních letech jejich existence chodili dokonce ještě o půlnoci, kdy nastávalo takzvané ujímání. To znamená, že intenzitu jejich světla zmenšovali na polovinu. Na Hradčanech chodil lampář, vysloužilý dělostřelec, který už byl polohluchý. V ústech měl vždy své typické viržinko. Působil zde až do dubna roku 1985, kdy byly poslední plynové lampy na Hradčanech nahrazeny elektřinou," popsal Jan Žákovec, lampář Pražské plynárenské.

Přestože se jednalo o jednoduchou práci, museli lampáři dodržovat etický kodex.

"Musel mít samozřejmě dobré vychování, protože už v předpisech z roku 1866 vyšlo: Naučení o službě lampářské. Tenkrát se to nazývalo hlídačů luceren. A tam bylo řečeno, že na strážnici se zapovídá hráti v karty, nesmí se pít alkohol a ani kouřiti," uvedl Jan Žákovec, lampář Pražské plynárenské.

K obnovení této tradice přispělo jak vedení hlavního města, tak i společnost Pražská plynárenská. Od roku 2006 se vrátilo plynové světlo do Hradčanského kandelábru, o čtyři roky později také na Karlův most a v průběhu dalších let i do Loretánské ulice a na Dražického náměstí.

"To, že tady máme nějakou část plynového osvětlení, je myslím takový krásný historický příklad a návrat do minulosti. K historickému centru to patří. Nebude to tak, že plynem bude znovu osvětlena celá Praha. Ale paradoxně má plynové osvětlení na lidské zdraví a pro psychologický efekt toho světla, hodně pozitivní dopad," konstatoval Jan Chabr, radní hl. města Prahy.

Dohromady dnes Praha čítá 670 plynových lamp. Všechny se rozsvěcují automaticky. Jednou z příležitostí, kdy se rozsvěcují manuálně, je doba adventní. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu