• Načítám...
>

Zoo Praha se daří překonávat současnou situaci

  • 4. ledna 2021,
  • 10:18,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Rok 2020 byl náročný pro mnoho institucí. Podobně na tom byla i Zoo Praha, která musela několikrát kvůli vládním nařízením zavřít brány svým návštěvníkům. Přesto si zoologická zahrada s touto nepříznivou situaci poradila a zároveň zaznamenala několik úspěchů.

Reklama

Návštěvnost Zoo Praha se ročně pohybuje kolem jednoho milionu a půl lidí. V roce 2020 se však výrazně snížila a to kvůli vládním opatřením spojeným s koronavirovou pandemií. V důsledku toho se razantně propadly příjmy zahrady. Nepříznivá situace však vzbudila velkou vlnu solidarity veřejnosti. Díky tomu se podařilo vybrat nemalé množství materiální i finanční pomoci. 

"Přispívají nám nejrůznějšími způsoby, teď jsou asi nejznámější a nejatraktivnější stravenky pro zvířata a tam skutečně od veřejnosti dostáváme miliony korun," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Zájem pomoci pražské Zoo překonal veškerá očekávání. Kromě nákupu stravenek lidé projevili velký zájem i o adopci sirotků či o nákup suvenýrů přes e-shop. 

"Ztráty ještě nejsou vyčísleny, odhadujeme na 80 - 90 milionů korun. Já jsem před časem říkal, že to vypadá, že by nám je z 10 % mohly pokrýt ty příspěvky od veřejnosti, ale když se na to dívám teď a zahrnu do toho prodej přes e-shop a podobně, tak bych už mluvil o 10 - 15 %," řekl Miroslav Bobek.

Právě díky podpoře dobrovolných dárců a hlavního města nemuselo vedení zoologické zahrady sahat k drastickým úsporným opatřením. Pokud se však pandemická situace bude vyvíjet podobným způsobem i v roce 2021, budou některé kroky nevyhnutelné. 

"Pochopitelně bychom už museli řešit to, jak tu zoo vůbec udržet, kolik lidí tu může pracovat, které činnosti utlumíme nebo ukončíme a to by se zpětně projevilo na tom, jak ta zoo vypadá," řekl Miroslav Bobek. 

Rozpočet Zoo Praha činí přibližně 400 miliónů korun ročně. Zhruba jednu čtvrtinu tvoří provozní dotace od zřizovatele, tedy hlavního města. Pražský Magistrát se taktéž výrazně podílí na investičních akcích, bez kterých by se zahrada neobešla. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu