• Načítám...
>

Vánoční stromky do popelnic nepatří

  • 2. ledna 2021,
  • 15:30,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Vánoční svátky jsou za námi. A v mnoha domácnostech se začínají odstrojovat vánoční stromečky. Tyto stromky by pak měly skončit buď u klasických kontejnerů nebo u kontejnerů na tříděný odpad, odkud je pracovníci Pražských služeb budou odvážet. Většina z nich pak skončí v pražských kompostárnách.

Reklama

Kam s ním. To je otázka, kterou si klademe v souvislosti s vánočním stromkem. Svátky skončily a my se ho chceme co nejjednodušším způsobem zbavit. Ale vánoční stromek určitě nepatří do popelnic nebo kontejneru.

"Záleží na tom, kde máte umístěnou černou popelnici na směsný komunální odpad. Pokud je veřejně přístupná, jak je tomu například na sídlištích, tak tam můžete vánoční stromek odložit vedle těchto černých nádob," řekl Radim Mana, tiskový mluvčí Pražských služeb. 

Pokud je ale kontejner na odpad nepřístupný, například ve vnitrobloku nebo za plotem rodinného domu, měli bychom stromek donést na nejbližší stanoviště tříděného odpadu.

"Tedy k barevným popelnicím a nechat je odložené vedle nich," řekl Radim Mana. 

Odložené vánoční stromky pak budou odváženy během pravidelných svozů.

"My počítáme, že takový největší nápor bude až po Třech králích, tedy po 6. lednu. Co se týká stanovišť na tříděný odpad, tak tam jsou stromky odklízeny během tzv. pravidelných úklidových prací," řekl Radim Mana. 

Konečná zastávka vánočních stromků je dvojí.

"Drtivá většina jich putuje do kompostáren, kde budou nadrceny a použity do kompostu, menší část pak putuje do Zevo Malešice, kde budou energeticky využity," řekl Radim Mana. 

Stromek, který dáváme ke kontejnerům, by měl být úplně odstrojený. Zároveň by se neměl dávat do žádných obalů nebo pytlů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu