• Načítám...
>

Novoroční přírůstky v zoo: andulky a želva skalní

  • 1. ledna 2021,
  • 17:41,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V zoo přivítali první letošní zvířecí přírůstky. Hned prvního ledna ráno se vylíhla mláďata "divokých" papoušků vlnkovaných. Tyto andulky chovají pouze v několika evropských zahradách. Ihned poté se z vajíčka vylíhlo také mládě želvy skalní. Tento druh ploché želvy je ve volné přírodě kriticky ohrožený.

Reklama

Prvními novoročními přírůstky v pražské Zoo jsou papoušci vlnkovaní, kteří se vylíhli hned prvního ledna ráno. Jedná se o původní divoké andulky, které chová v Evropě méně než deset zoologických zahrad. A další novoroční přírůstek na sebe nenechal dlouho čekat, hned ve stejný den v zoo přivítali také mládě želvy skalní.

"Narodila se jedna a narodila se velmi pěkně. Hodně záleží na způsobu líhnutí. Když je ta želva zdravá, tak na sobě doslova roztrhá vaječnou skořápku a vylíhne se zmačkaná, protože ve vajíčku je složená přes bříško. Do druhého dne se musí narovnat. To, jak se vylíhne, už je docela jasná známka toho, že je to mládě zdravé a že bude v pořádku," řekl Petr Velenský, kurátor plazů a obojživelníků, Zoo Praha. 

Želva skalní je v přírodě kriticky ohrožená a její počet ve volné přírodě strmě klesá. V pražské Zoologické zahradě jsou v odchovu velmi úspěšní, novoroční mládě už má číslo devadesát dva. V dospělosti pak bude želva nejspíše převezena do jiné zoo v Evropě v rámci chovného programu.

"V naší zoo je chováme v zázemí ve skupinách po jednom samci a několika samicích. Každá ta samice ovšem musí mít jeden úkryt, kde musí být optimální vlhkost a teplota. Malé želvičky s velkou výhodou odchováváme po více jedincích, někdy dokonce i po více jedincích několika druhů. Ony se navzájem trošku podněcují v chuti k jídlu a ve vitalitě," řekl Petr Velenský. 

Želva skalní má také druhý název palačinková želva, a to díky plochému tvaru krunýře. Tyto želvy jsou ploché proto, aby se mohly snáze schovat do skalních štěrbin a uniknout tak dravcům. Přirozeným prostředím jsou pro ně stepi ve východní Africe.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu