• Načítám...
>

Orloj ukazuje mnoho zajímavých informací

  • 3. ledna 2021,
  • 12:12,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pražský orloj je jedna z nejvíce obdivovaných památek u nás. Ale málokdo ví, co všechno ukazuje. Skládá se hned ze dvou ciferníků. Jeden měří hodiny a ten druhý zase dny.

Reklama

Pražský orloj je jedna z neobdivovanějších památek v hlavním městě. Málokdo dnes ví, že v Praze byly orloje dokonce dva, ten druhý na Novoměstské radnici. Ten Staroměstský měl ale mnohdy také namále.

"Na první pohled vypadá to soukolí nepřehledně a někdo si může říci, že se v tom obtížně čte. Stačí si říci jednu takovou poučku a bude se vám to dělat snadněji. Abyste mohli správně číst orloj, tak byste si měli představit, že stojíte uprostřed toho orloje. Dokonce je tam znázorněná zeměkoule a kde je střed toho orloje, to je Praha," řekl David Černý, publicista a spisovatel. 

Orloj má dva ciferníky. Ten horní měří hodiny.

"Okružník, který je nejdále od středu, který má arabské číslice od I do XXIV, to je tzv. staročeský nebo německý čas. Ten je zajímavý v tom, že začátek dne je se soumrakem, to znamená, že začátek dne se během roku mění. Další římské číslice, to je náš klasický dvaceti čtyř hodinový čas, je tam dvakrát dvanáct hodin. Pak je tam čas babylonský - to jsou arabská čísla v modrém poli. To byl čas, který se měřil jen ve dne, v noci se čas neměřil. Čas denního světla byl rozdělený na dvanáct hodin. Poté je tam to důležité, že podle toho můžeme sledovat postavení slunce i měsíce. Ten emblém toho slunce putuje během roku nahoru a dolu a potom vidíme měsíc, v jakém je postavení vůči slunci a v jaké je fázi," řekl David Černý. 

Spodní ciferník je kalendářem.

"Je tam 365 svátků v roce, tak jak jdou po sobě," řekl David Černý. 

Na desce jsou zobrazeny i alegorie měsíců nebo znamení zvěrokruhu. Najdeme tu i takzvaná nedělní písmena, která se cyklicky opakují a slouží k určování nedělí. Na ciferníku je i cisiojan. Ten sloužil jako mnemotechnická pomůcka k zapamatování nepohyblivých svátků v roce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu