• Načítám...
>

Nákolníky chránily zdivo domů

  • 3. ledna 2021,
  • 13:18,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Nárožní kameny nebo nákolníky chránily v minulosti zdiva domů, aby je svými koly neponičily kočáry, které na rozdíl od aut nebyly tak dobře ovladatelné. V Praze se setkáme hned s několika zajímavými nákolníky, ty mají třeba podobu čerta nebo Golema.

Reklama

V ulicích Starého Města se často můžete setkat s takzvanými nárožními kameny nebo také nákolníky. Jedná se o kameny, které jsou na rozích domů nebo u jejich vjezdů a mají ochraňovat zdivo před koly vozů.

"My si musíme uvědomit, že když nebyla auta, tak jezdila koňská spřežení, která táhla vozy a to řízení nebylo tak přesné jako dnes, když řídíme auto. Dost často se stalo kolem toho rohu, že se vůz vychýlil a narážel do těch rohů. Přes nákolníky se ty rohy chránily. Nákolníky jsou z různých materiálů. Bývaly z žuly a pískovce a někdy se také stane, že z nich vznikly sochy nebo nějaká umělecká díla. Pro mě nejhezčí nákolník, který je podobiznou čerta a říká se, že je to možná nejstarší nákolník. Tomu úplně nevěřím," řekl David Černý, publicista a spisovatel. 

Rohatého čerta můžete obdivovat na křížení Husovy ulice a ulice Na Perštýně. O několik ulic dál můžete vidět další pozoruhodný nákolník.

"Připomíná postavu. Vždy tam někdo dodělává ty oči a pusu, ale pravděpodobně to tam bylo vysekané už původně. Tomuto nákolníku se říká Golem," řekl David Černý.

S nákolníkem, který ovšem není tak úplně nákolník, se můžete setkat před kostelem svatého Jiljí.

"Je to krásný kámen. Pravděpodobně je to součást římsy z tohoto kostela, když se tenkrát barokizoval, protože byl původně gotický," řekl David Černý. 

A hned za rohem můžete vidět i místo, kde původně nejspíš kámen byl.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu