• Načítám...
>

Mariánský sloup zdobí Staroměstské náměstí

  • 3. ledna 2021,
  • 11:36,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Po více než sto letech od jeho svržení zdobí od minulého roku Staroměstské náměstí Mariánský sloup. Ten původní vystavěli Pražané na náměstí jako poděkování Panně Marii po konci třicetileté války. Původní socha byla unikátem, jednalo se totiž o první barokní sochu u nás.

Reklama

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí je necelých 16 metrů vysoké sochařské dílo postavené v roce 2020. Tento sloup je ale kopií sloupu, který byl na stejném místě až do roku 1918. Sloup byl postaven po konci třicetileté války jako projev díků za úspěšnou obranu pražského souměstí.

"Na konci třicetileté války, která byla pro české země hodně devastující, dobyli Švédi levobřežní pražská města, tedy Hradčany a Malou Stranu. Poté postupovali na levobřežní Prahu, to je Staré a Nové Město a na Karlově mostě se odehrál velký boj. Staré Město chránili studenti z nedalekého Klementina, tedy z jezuitské koleje. Obránci nosili na prsou obrázek Panny Marie Rynecké, který je tady uvnitř v tom sloupu a modlili se k té Panně Marii a slíbili, že pokud se jim podaří uhájit to město, tak postaví ten sloup," řekl David Černý, publicista a spisovatel. 

A co slíbili, to i splnili. Socha Panny Marie na vrcholu tohoto sloupu je pak doslova přelomovou záležitostí. Je totiž první barokní sochou, která se na českém území objevila.

"Dělal jí sochař Bendl, který byl na cestě v Itálii, kde už bylo baroko přes 100 let a přivezl si odtamtud inspiraci. Předobraz této sochy bychom našli v Římě v soše Afrodité. Další zlom byl v tom, že pro tu sochu použil pískovec, který se do té doby zas tolik nepoužíval, s takovou zvláštní technologií, kdy ten kámen nasekává a když do toho svítí sluníčko, tak ten stín nabírá objem," řekl David Černý. 

Panna Marie na vrcholu sloupu šlape po drakovi.

"Ten drak znázorňuje démony v nás a ona nám tou kontrolou (tou nohou) pomáhá držet temné stránky našich duší při zemi," řekl David Černý. 

V podnoží sloupu je dutý prostor sloužící jako kaplička. V něm je umístěn gotický deskový ochranný obraz Panny Marie Rynecké pocházející z 15. století. Dnes tu najdeme ale už jen jeho kopii.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu